Drömresa gick till svenskbygderna

Nyss hemkomna från sin resa till svenskbygderna i Minnesota är intrycken många att bearbeta för Karin och Paul Sandberg i Österbybruk.

Reseguide Ewa Rydåker och bakom henne utsikten från Guthrie Theater, ett teatercentrum i Minneapolis.

Reseguide Ewa Rydåker och bakom henne utsikten från Guthrie Theater, ett teatercentrum i Minneapolis.

Foto: Privat

Tierp2018-10-24 08:00

Nu sitter de vid köksbordet hemma i villan på Klockarbacksvägen i Österbybruk, men för inte alls länge sedan befann sig Karin och Paul Sandberg i svenskbygderna i Minnesota, USA.

– Det var verkligen en one-time-in-life-resa, säger Karin Sandberg.

Tillsammans med dansare från flera folkdanslag i närheten; från det egna i Österbybruk samt från Hållnäs, Skärplinge, Västland, Tierp och Valbo, och med spelmän från Jernbrukarna var de totalt 26 personer som gjorde drömmen till verklighet.

– Vi åkte med en gruppresa som var tänkt att gå i Vilhelm Mobergs och utvandrarnas fotspår, men det var bara vår grupp med på resan och därför kunde vi anpassa den precis som vi själva ville, säger Paul Sandberg.

Intresset för de svenskar som utvandrade kring förra sekelskiftet delades av alla, men de ville också få till ett utbyte med folkdansare och spelmän och det ordnade guiden Ewa Rydåker.

– Hon har bott i Minnesota i 30 år, så hon hade många värdefulla kontakter och hon formade resan helt enligt våra önskemål, säger Karin Sandberg.

De flesta människor svenskarna mötte på resan var svenskättlingar i fjärde generationen och de kände stor stolthet över att ha svenska anfäder.

– Det var riktigt fascinerande och de kunde enstaka ord på svenska, men vi träffade också en 93-årig man vars föräldrar hade utvandrat från Sverige. Han talade bra svenska, säger Paul Sandberg.

– Fantastiskt var det också när vi sjöng "Hälsa dem där hemma" på ett ålderdomshem.

– Då var det många ögon som tårades och vi fick klart för oss att de ser den sången som en svensk nationalsång, säger Karin Sandberg.

Sång var ett stående inslag, liksom dans och musik. Gänget kallade sig Edvalladansarna när de uppträdde och det gjorde de flera gånger, bland annat i de små orterna Lindström och Mora.

– När vi hade uppvisning bar vi folkdräkter, men ibland blev det spondandans också och då hade vi vanliga kläder på oss. Ett sådant tillfälle var när vi åkte hjulångare till Stillwater. Våra spelmän började spela och då flyttade personalen undan bord och stolar så vi fick plats att dansa.

Innan avfärd hade de övat på sitt dansprogram – som satts ihop av Anneli Östlund Thyr i Tierp – i ett par månaders tid och väl på plats fick Edvalladansarna också tillfälle att träffa ett inhemskt folkdanslag. Spelmännen spelade tillsammans och dansarna lärde varandra varsin dans.

Nu är resan över och kanhända kommer de att uppträda tillsammans igen. Men först och främst väntar en återträff i början av november, då de ska ses för att titta på varandras bilder och prata om allt roligt, intressant och spännande de varit med om.

– Vi var borta i en vecka och det var ett späckat schema hela tiden. Vi har många intryck att bearbeta nu, säger Paul Sandberg.

Utvandringen

Från mitten av 1800-talet till tidigt 1920-tal emigrerade ungefär 1,5 miljoner svenskar till Nordamerika. Merparten av dessa kom från landsbygden, där befolkningstillväxt i kombination med missväxt gjorde det allt svårare för folk att kunna försörja sig på sina små jordlotter. Minnesota är den stat som har överlägset flest invånare av svensk härkomst.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!