Bryr sig för lite
Hon och hennes klasskamrater Caroline Eriksson, Emilia Wäringe och Tina Åkerlind går första året på omvårdnadsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp. För en tid sedan avled en av deras kompisar som hade brottats med missbruksproblem och det blev en väckarklocka för tjejerna. De reagerar på att vuxenvärlden — föräldrar, skola, myndigheter — inte reagerat mer på att det blivit så vanligt med narkotika bland ungdomar.
— Folk i skolan pratar om det helt öppet — vad de har provat och var de får tag på droger. Även om man inte håller på själv så vet man vilka som håller på och var man kan köpa hasch, säger Caroline Eriksson.
— Det kommer bara närmare och närmare hela tiden och det tycker jag är skrämmande. Och det är konstigt att det inte görs mer — vi ungdomar reagerar men det är ju de vuxna och myndigheterna som borde reagera, fyller Ronja Wiberg i.
Genom skolan tycker de att de själva får god information om droger och dess verkningar.
— Men de som verkligen behöver information är ju föräldrarna. De tror inte att det finns knark här ute men det finns det ju visst, säger Ronja Wiberg.
De tycker att polisen och socialtjänsten borde "rensa ut" bland dem som säljer och ta fler prover på ungdomar så att de som har problem får vård och hjälp. Drogtester i stil med de som förekommer på Bruksgymnasiet i Gimo tycker de skulle kunna finnas i Tierp också. Och kommunen borde se till att det finns mer aktiviteter för ungdomar att sysselsätta sig med.
Hamnar utanför
— Här finns ju ingenting och det är väl därför folk provar knark. Är man 16 år är man för gammal för att gå på Möbeln och för ung för att gå ut på krogen. Då är det privatfester som gäller och där finns inga vakter som kan ha koll på
om det finns droger, säger Caroline Eriksson.
Läs mer i UNT: Polis och socialtjänst märker av ökat missbruk