Dragon Gate bygger utan lov

Hotell- och restaurangverksamheten vid Dragon Gate har nu fått en ny vd och i juli öppnar delar av anläggningen för besökare. Samtidigt bygger man vidare på det kinesiska jätteprojektet intill motorvägen i Älvkarleby, utan bygglov.

Dragon Gate är ett dynamiskt projekt. Det stora restaurangbygget på bilden har tillkommit på senare tid, utanför det bygglov som beviljats för de ursprungliga planerna.

Dragon Gate är ett dynamiskt projekt. Det stora restaurangbygget på bilden har tillkommit på senare tid, utanför det bygglov som beviljats för de ursprungliga planerna.

Foto: Marie Ström

Tierp2008-05-29 00:01
Ledningen för Dragon Gate meddelade på tisdagen att "teahouse", den före detta restaurangen i hotellbyggnaden, kommer att kunna servera kinesiska smårätter - dim sum - i sommar. Samtidigt öppnar museet inne på tempelgården, där bland annat 200 fullskalekopior av den världsberömda terrakottaarmén ska visas. De är just nu på väg i containrar.

Det är också klart vem som ska ersätta förre vd:n Erland Ågren. Jonas Jonsson, försäljnings- och marknadschef på Park Inn i Gävle, blir den som tar över ansvaret för driften av hotellet, restaurangverksamheten och museet. Han tillträder 16 juni.
- Själv ska jag i stället koncentrera mig på att fortsätta utveckla området tillsammans med ägaren Jingchun Li, säger Erland Ågren.

För konceptet ändras och utvidgas ständigt. Delar av bygget, som projekterats och påbörjats - och som man fått bygglov för - såsom det spektakulärt drakformade köpcentret på 500 kvadratmeter, har Jingchun Li backat på till förmån för bland annat en 700 kvadratmeter stor restaurangbyggnad intill muren på entrésidan. Restaurangen öppnar först nästa sommar men bygget har kommit så långt att den redan nu ska kunna fungera som sol- och regnskydd för de gäster som handlar från den stora mobila matvagn som blir den temporära lösningen denna säsong.

Men varken för den senast tillkomna restaurangbyggnaden eller för Kung Fu-skolan - i form av ett Shaulintempel - som också påbörjats finns det i dag bygglov.
- Nej, det stämmer. För just de delarna har man inget tillstånd. Men det betyder inte att allt är helt utom kontroll, jag bevakar byggnationerna noga så att allt blir rätt och riktigt i slutänden, framför allt när det gäller sådant som säkerhet och brandskydd.
Det säger Erik Hemström, tidigare kommunarkitekt i Älvkarleby, som nu har kommunstyrelsens uppdrag att fungera som samordnare i Dragon Gate-projektet.
- Kommunen vill ju väldigt gärna att det här ska fungera, det värsta som kan hända är att satsningen inte realiseras, konstaterar Erik Hemström.

Men han medger att han inte riktigt hunnit med i svängarna på sistone:
- Jag har ställt in semestern två somrar under byggperioden, men förra året tog jag lite ledigt och under min frånvaro ändrades byggplanerna.
Nu tycker Erik Hemström att det är bättre att avvakta och bevilja bygglov i efterhand än att trassla med tillstånd för de stommar som redan står klara.
- Jag har naturligtvis grunnat oerhört mycket på hur man ska se på det här bygget. Men det är inte fullt lika absurt som det kan verka, och tittar man tillbaka kan man se att där staten varit byggherre har man många gånger varit väldigt generös med att ge bygglovsbefrielse, till pappersindustrin till exempel, och de stora kraftverksbyggena.
Men på Arbetsmiljöverket har man inte kommunens följsamma inställning:
- Enligt lag ska vi ha en förhandsanmälan när det gäller så stora byggen som restaurangen och templet. Det har vi inte fått någon, konstaterar inspektören Lars Nordström.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!