– I domen framgår det tydligt att vi har gjort rätt juridisk bedömning när det gäller att ta hamnen i anspråk igen, men domen är också hård när det gäller vilka ingrepp vi får göra för att hamnen ska kunna användas igen, säger Stig Ederyd, ordförande i Sikhjälma bysamfällighet.
Samfälligheten äger marken där hamnen (användes senast på 1850-talet) ligger.
De vill genom sprängning och muddring öppna upp en 60 meter lång vattenränna från Lövstabukten till Gammelhamn och där bygga iläggnings- och båtplatser för båtar, 15 redskapsbodar samt en ny väg och en parkeringsplats.
Stig Ederyd förklarar att man under många år haft planer på att öppna upp hamnen igen för att kunna göra den norduppländska kusten mera tillgänglig för allmänheten. Arbetet kommer bland annat att finansieras med ett bidrag på 780 000 kronor från Jordbruksverket.
Från Tierps kommun har samfälligheten fått klartecken till planerna samt dispens från strandskyddet.
I juni i år gav även länsstyrelsen klartecken till samfällighetens planer.
I anslutning till Gammelhamn har Hans Åkesson och hans familj sitt sommarhus och en tomt på cirka 1 600 kvadratmeter.
UNT har i flera tidigare artiklar berättat att Åkessons motsatt sig och överklagat flera av beslutet som rört hamnplanerna.
– Vi menar att muddring och sprängning förstör de kultur- och naturvärden som finns i området och så kommer hamnen att sätta allemansrätten ur spel. Dessutom kommer hamnen att skapa en stor rörelse i området, något som vi inte är positiva till, säger Hans Åkesson.
De överklagade också länsstyrelsens beslut i juni till mark- och miljödomstolen.
I överklagandet säger Åkessons att samfällighetens planer kommer att få stor inverkan både på miljön och närliggande fastigheter. Vidare menar de att behovet av en ny hamn är litet eftersom det finns flera andra hamnar i området där det i dag finns båtplatser lediga.
Mark- och miljödomstolen har i sin dom meddelat att man avslagit deras överklagan. I domen sägs att samhällsnyttan av den verksamhet som samfälligheten planerar överväger de olägenheter eller störningar som hamnen kan utgöra för familjen Åkesson.
Vidare menar rätten att samfälligheten måste vidta försiktighetsmått och ansöka om tillstånd hos länsstyrelsen innan man genomför muddring eller sprängning i området.