Borgenkyrkan Tierp, Tierps Kretsloppsservice och Svenska kyrkan Tierps pastorat samlar sina styrkor för den ideella föreningen, Tierps Matcentral, som bildades 2021.
– Från början distribuerade vi tio matkassar. Men det gick ganska fort upp till 30. Det finns tryck från behövande, som nu står i kö för att vara medlemmar. Det är ytterligare 14 som står i kö, så det är cirka 50 personer som är i behov i dagsläget, säger den pensionerade pastorn Lars Söderlund, som representerar Borgenkyrkan, som är ansluten till Equmeniakyrkan.
För att kunna få matkassen ska man ha en inkomst på mindre än 9 290 kronor per månad efter skatt. Bostadsbidrag räknas inte in i detta.
– Flera går back nu varje månad.
UNT:s reporter sitter trångt i skåpbilens framsäte tillsammans med Lars och Svenska kyrkan Tierps pastorats diakon Carina Vindeland. Målet den kalla torsdagsmorgonen är att hämta varor hos Tierps matjättar: Ica, Coop och Hemköp. Jättarna skänker varor – dels matsvinn och dels av produkter som de inte lyckats sälja. Hos Ica var det mycket kattmat. Hos Coop var det mycket bröd och frukt.
– Rena julen! Bra att UNT hänger med, säger Lars glatt när han hämtar varor från Coop.
De berättar att bröd är den vanligaste varan som skänks.
Men vilka är Tierps utsatta?
– De är blandade. Unga, äldre, ensamstående föräldrar. De som är separerade och vars liv kraschat. De som blivit sjuka och missat att betala räkningarna och hamnat hos kronofogden. De som inte kan jobba eller blivit av med jobbet, eller söker arbete men inte får jobb. Pensionärer som lever på minimum och inte har något kvar över, säger Carina Vindeland.
Många som får försörjningsstöd har svårt att få det att gå ihop. Majoriteten av dem som behöver hjälp är ensamma personer. Flera är barnfamiljer. Många är Tierpsbor sedan tre fyra generationer tillbaka som gått på bidrag.
– Det är vanligt att ekonomisk och social utsatthet går i arv.
Efter pandemin är det hög inflation och ekonomisk kris som slår mot de här hushållen.
Skåpbilens slutdestination är en byggnad med ett högt brant tak: Borgenkyrkan. Där väntar två volontärer, Stina Karlsson och Gunilla Pettersson. De hjälper bära varorna till en stor hall med flera bord.
– Det är sorgligt att Sveriges skyddsnät inte fungerar. Vi ska göra allt för att verksamheten ska finnas kvar, säger Lars Söderlund.