Det nya fältet gav klubben ett lyft

Flytten från Gryttjom till den tidigare militärbasen Nygårdsfältet strax utanför Tierp för några år sedan blev ett lyft i flera avseenden för Norra Upplands Flygklubb. De öppna jaktplanshangarerna byggs in bit för bit. Klubbhuset som äntligen står på plats börjar bli inbott.

Foto: Anders Badner

Tierp2009-09-27 14:14
Förutsättningarna på marken är alltså goda men ändå är det i luftrummet de största fördelarna finns.
- Vi har ett av landets finaste klubbfält med fritt luftutrymme. Det säger Bengt Trygg.
Han förklarar att många andra klubbar har ett tak och är hänvisade till att flyga i vissa sektorer i kontrollerat luftrum.

Vid Nygårdsfältet råder inte sådana begränsningar. Generella säkerhetsrutinerna ska följas. Kontakt med hopparna nere i Gryttjom sköts på gemensam radiokanal. För övrigt är det bara att ge sig upp och i väg.
Klubbveteranen Bengt Trygg har varit med sedan starten 1969 och har själv segelflugit i ungefär 60 år. Han är i högsta grad aktiv och spakar motorplanet som drar upp till segelhöjd. Han är också ett gott exemplet på vad flyglärare Mario Vasquez säger om klubben utan åldersgränser och där kamratskap, vänskap och flygintresse håller samman.
- Det är en sport för alla, säger Mario Vasquez.

Många börjar med modellflyg, som alls inte är någon leksakssyssla utan en egen sektion i klubben. För många är segelflyg eller motorflyg naturliga fortsättningar.
Klubben som i dagsläget har ungefär 60 medlemmar ordnade under den gångna helgen en minikurs för nyfikna, innan planen packades ihop för vintern. Några som passade på att lära sig mer var Johan Eriksson, Sebastian Vasquez och August Axelsson-Viking, tre nästannybörjare som fått smak på segelflyg. De lockas av friheten, tystnaden och av att man själv måste reglera farten genom att stiga och sjunka.
- Det är en sport och det är flygning hela tiden, sammanfattar veteranen Bengt Trygg.
- Det är världens snabbaste sport utan motor, tillägger han och refererar till världsrekordet 306 kilometer i timmen över en 50 mil lång bana.

För att få flyga segelflygplan krävs både teoretisk utbildning och praktiska övningar. Den flygdåliga hösten och vintern ägnas åt studier i aerodynamik, meteorologi, materialkännedom, navigation, flygbestämmelser och säkerhet. Radiocertifikat ingår också i kursen. Praktiken omfattar cirka 25 flygningar med lärare i plan med dubbelkommando. När man gjort de tre första starterna själv får man så kallat c-diplom.
- Den första milstolpen. Då flyger de själva ett pampigt plan med nästan 18 meters vingbredd, säger Rickard Rosenberg, en av klubbens lärare.
Den pampiga frihetskänslan har förstås ett pris, men det är överkomligt, tycker Bengt Trygg.
- Jag brukar säga att det kostar ett cigarettpaket om dagen.
Fakta:

Norra Upplands Flygklubb är en av ungefär 70 segelflygklubbar i landet. Klubbarna är grenförbund i Svenska Flygsportförbundet och anslutna till Riksidrottsförbundet.

Klubben som flyger från Tierps flygfält har även sektioner för modellflyg och motorflyg. Segelflygutbildning sker i klubbens regi och får påbörjas från det år man fyller 15 år och efter undersökning av auktoriserad flygläkare. Vid fyllda 16 får man ta eget certifikat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om