Mötet i Borgenkyrkan arrangerades av Region Uppsala och medverkade gjorde regionråden Malena Ranch (MP) och Börje Wennberg (S). På regionen ser man förslaget som att man utvecklar vården:
– Vi frigör resurser och dessa ska satsas tillbaka i vården i Norduppland, sa Börje Wennberg.
Malena Ranch kom direkt från ett arbetsutskottsmöte i vårdstyrelsen.
– Geriatriken var det som diskuterades mest. Den ska inte läggas ner, lugnade hon de som kommit till informationsmötet.
Men förutom en allmän känsla av att känna sig överkörda om jouren försvinner, luftades bland Tierpsborna mycket ilska och missnöje med ett förslag som många anser skapar otrygghet och dessutom inte ligger i tiden:
– Vi har fått Upptåget, Arenan och motorvägen har byggts ut. Tierp är en expanderande bygd, då vill de som flyttar hit också ha en fungerande sjukvård. Varför inte satsa i stället?
Malena Ranch förklarade åter skillnaden mellan primärvård och sjukhusvård och pekade på de låga besökssiffrorna på jouren nattetid – om det var en besökande per natt eller 0,3 besökande i timmen blev lite oklart – och poängterade återigen att de flesta ärenden inte var av allvarlig art - ”då ska man inte åka till akuten utan ringa 112” – och vårdtagarnas ansvar genom nya tjänster, som 1177 Vårdguiden.
– Varför ska mina krämpor silas genom något som 1177? Jag vet själv när jag mår dåligt! förklarade en missnöjd man och PRO:s ordförande Gert Berlin upprördes över att ingen information hade gått ut förrän förslaget var lagt.
– Kommuninnevånarna betalar 250 till 500 kronor om året för att hålla jouren öppen, det tror jag de tycker att det är värt, utbrast Kristdemokraternas kvinna på plats.
Två namninsamlingar överlämnades till regionrådet, en från Örbyhus med 1355 namn och en från PRO med 82 insamlade namn på bara en dag.
– Nu har du försökt sälja in det här till oss i över en timme, hur tycker du att det går? undrade en Strömsbergsbo.
Regionrådet Ranch log lite snett och försäkrade åter att det inte var något besparingsförslag.
– Pengarna kommer att användas till att stärka primärvården.
Någon krävde en barnkonsekvensanalys och en annan undrade hur sjukhusets kontakt med polisen nu skulle se ut? Och fler ambulanser behövs väl? Och vad händer när Hållnäshalvöns alla sommargäster kommer? Skulle man inte kunna skjuta upp beslutet lite?
– Det är klart att det är viktigt att alla frågor får svar innan vi beslutar något, det anser jag också, sa Malena Ranch.
Men efter mötet tyckte inte Lotta Engman att hon fått svar på sina frågor:
– Beslutet är redan taget. Men jag undrar ändå om de vågar.