Det handlas inför nyårskvällen

Har du missat en ingrediens inför nyårsmiddagen? Då är du inte ensam. På nyårsafton är matbutikerna fulla av kompletteringshandlare.

Anna-Märta Hoffer och Lasse Eriksson handlar några kompletterande ingredienser inför kvällens trerättersmiddag.

Anna-Märta Hoffer och Lasse Eriksson handlar några kompletterande ingredienser inför kvällens trerättersmiddag.

Foto: Michaela Hasanovic

Tierp2014-12-31 16:53

Sparris, grönsaker och framför allt kött är något som ligger i många korgar på nyårsafton.

– Vi har en hel del kunder som handlar i sista minuten. Det är särskilt köttet som går åt i dag, säger Petra Morey på Hemköp i Tierp.

Butikens köttdisk är halvtom vid lunchtid. Inte bara oxfilén, utan även fläskytterfilén och kotletterna är slut.

BowChootip är där för att handla oxfilé, men får klara sig utan. Hon hoppas på att hitta den i någon annan butik.

– Annars har jag handlat dricka, grönsaker, champinjoner och sparris. Vi får se vad vi lagar i kväll, det beror på om vi får tag i oxfilén, säger hon.

Trenden ser snarlik ut i länet. I Örbyhus har hummern gått åt mest och på ICA i Östhammar har det sålts mycket skaldjur, lax och kött. Den svenska fläskfilén har det varit brist på hela hösten och kring nyår är den nästan slut.

På ICA Maxi i Uppsala är det i stället avokado, gurka och citron som har sålt bäst i dag och i går.

– Kanske lite oväntat. Vi brukar kolla på statistik från förra året och beställa in varor efter det. Så inför nyår ser vi till att ha extra lyxiga varor som hummer, rom, kött, ostar och kex, säger Joakim Eriksson på ICA Maxi.

Några som ska äta lyxigt i kväll är Lasse Eriksson och Anna-Märta Hoffer, som är och handlar på ICA i Tierp. I deras korg ligger vaniljstång, vitlök, sparris och rödlök.

– Hummern och fläskfilén har vi redan handlat i god tid, säger Lasse Eriksson.

Han tänker bjuda kvällens gäster på trerätters med crème brûlée till efterrätt och hoppas på en festlig kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om