– Något måste göras åt den tunga trafiken. Helst vill vi få bort den helt. Det ligger bara högst ett par meter från stråket där de tunga kolosserna susar fram, säger Birgitta Östlund i Lövstabruk.
De kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna riskerar att få ännu större sprickor i fasaderna och i värsta fall vittra sönder till följd av den tunga trafikens framfart, menar hon som bor i ett av husen. Det ligger vid ena portalens öppning och porten har vid flera tillfällen körts sönder. Varje gång ett tungt fordon passerar ruskas byggnaden om rejält och hon för fram flera skäl till varför den tunga trafiken bör ledas bort från väg 777.
– Det finns miljöskäl och kulturarvet hotas. Säkerhetsmässigt är det vansinnigt att tillåta tung trafik genom bruket. Det bor barnfamiljer här och på somrarna när det är mycket turister som flanerar i bruket och på bruksgatan är det livsfarligt att tillåta tung trafik, säger hon.
Torsten Lundkvist bor i Tierp, men är född och uppväxt i Lövstabruk. Sedan några år tillbaka är han knuten till Leufstabruks Bygdegårdsförening. Han har blivit något av en hustomte i Lövsta där han bland annat vårdar den gamla skolan.
– Vi måste vara rädda om kulturmiljön i Lövsta och det är för jäkligt med den tunga trafiken. Det är fler byggnader än det gamla brukskontoret där man ser att sprickorna i fasaden blir större. Man bara sitter och väntar på att en olycka ska hända, särskilt sommartid när det är mycket folk här. Chaufförer skulle inte ha en chans att undvika en incident om ett litet barn rusade ut mellan husen och ut på gatan, säger han.
En handfull fastigheter på bruksområdet är privata. Statens Fastighetsverk förvaltar och ansvarar för parken och herrgården. Det kommunala bostadsbolaget Tierpsbyggen äger resten. Både Fastighetsverket och boende protesterar mot den tunga trafiken. I skrivelser och namninsamlingar har några krav varit att åtminstone sänka hastigheten, begränsa långtradarnas längd eller att sänka axeltrycket. På bruksgatan tillåts exempelvis samma bruttovikt, 60 ton, som på E4:an.
Länsstyrelsen i Uppsala län avslog nyligen Fastighetsverkets ansökan om att sänka hastigheten, begränsa fordonslängden och begränsa axeltrycket. Myndigheten påpekar i beslutet att en inskränkning i användandet av vägen utifrån fordonsbredd, vikt eller axeltryck ska grunda sig på en nedsatt bärighet eller att gatan är skadad på annat sätt.
– Ingenting i ärendet talar för att vägen skulle ha nedsatt bärighet, försvarar Gunnar Ljungqvist vid länsstyrelsen beslutet.
Thomas Hedman vid Trafikverket förstår att många är kritiska.
– En lösning är att markägarna får ta över vägen och att den inte längre blir allmän väg. Men det brukar markägare inte vara så pigga på för det kostar mycket att ha ansvaret för en väg. Jag är öppen för att göra en vibrationsmätning i husen så vi faktiskt får se vilka effekter fordonstrafiken har på byggnaderna. Den frågan får vi pröva först sedan boende tagit kontakt med Trafikverket med en förfrågan om detta, säger Thomas Hedman.
Om vibrationsmätningar eller andra fakta visar att det finns saker som talar för att den tunga fordonstrafiken har negativa effekter på kulturarvet kan Trafikverket agera och förbjuda tung trafik genom Lövstabruk.