Tierps kommun har sedan början på året arbetat med en detaljplan för delar av det kulturhistoriskt intressanta Strömsbergs bruk. I den nya planen som nu antagits av kommunstyrelsen så är den marklovsplikt som tidigare funnits för fällning av alléträd, häckar och träd borttagen.
Kommunen har också tagit bort den lovplikt som funnits när det gäller schaktning i området samt ändrat användningsmöjligheterna för en del byggnader. Tanken med planförändringen är att det ska bli lättare att utveckla turismen i bruksorten som har anor ända tillbaka till 1650-talet.
I samband med planarbetet har myndigheter, närboende och olika intresseorganisationer fått tycka till om förslaget.
I sitt svar till Tierps kommun är Naturskyddsföreningen kritisk till att det inte behövs något lov i framtiden innan man tar bort några träd eller häckbuskage i området. Föreningen menar att lovplikten utgör ett viktigt redskap för att långsiktigt kunna bevara den biologiska mångfalden i Strömsberg.
Naturskyddsföreningen menar att i bruksmiljöer har allér med äldre träd en stor och viktig betydelse på den biologiska mångfalden och ger insekter, skalbaggar, mossor, lavar, fjärilar och fåglar möjligheten att etablera sig och överleva. Vidare skriver Naturskyddsföreningen: "Om alla markägare fick avverka vilka träd de vill och hur många de vill, utarmas den biologiska mångfalden och även stora kulturvärden går till spillo".
Föreningen menar också att lovplikten fungerar som kontrollfunktion och gör att kommunen får en överblick så att inte för många träd avverkas. Föreningen tycker också att antalet alléträd måste hållas konstant i Strömsbergs bruk i framtiden. Tas ett träd bort så måste ett nytt träd planteras.
Från Upplandsmuseet säger man sig förstå varför kommunen vill ta bort lovplikten för trädfällning av alléträd, träd och större häckar. Däremot tycker man den nya planen är otydlig när det gäller hur övriga gröna områden ska värnas och bibehållas för framtida generationer.
Kommunen delar Naturskyddsföreningens uppfattningar när det gäller att bevara natur- och kulturmiljön i Strömsberg. Däremot anser kommunen att lovplikten inte ligger i linje med de framtida planerna och användningen av marken i området.
Från kommunens sida konstateras att miljöbalkens tolfte kapitel tydligt reglerar att om kraftig beskäring av skyddsvärda träd ska göras måste det anmälas till Länsstyrelsen som ska yttra sig innan någonting får göras.