Deltidsbrandmän sökes i Norduppland
Ett 30-tal intresserade har senaste dagarna infunnit sig till de informationskvällar som räddningstjänsten i Tierp-Östhammar har haft med sikte på att rekrytera nya deltidsbrandmän till regionen.
Foto:
- Vi behöver löpande nya människor som är beredda att gå in som räddningspersonal vid våra deltidsbrandkårer i området. Blir det sedan allvar av kommunledningens föreslagna omorganisering av räddningstjänsten kommer det definitivt att krävas många nya deltidsbrandmän, säger räddningsledare Charles Ågren som är den som ansvarat för informationskvällarna.
Det som Charles Ågren syftar på är ett kommunalt inriktningsbeslut som går ut på att den heltidsanställda räddningspersonalen i Tierp och Östhammar ska övergå till att bara arbeta dagtid. 28 september är det tänkt att det slutgiltiga beslutet ska fattas angående omorganisationen.
De tre informationskvällarna har besökts av sammanlagt ett 30-tal personer. Enligt Charles Ågren rör det sig om både studerande, arbetslösa och personer som redan har ett jobb. Åldrarna har varit 20-45 år. Genomgående har han märkt av ett stort intresse från de som kommit och frågorna har varit många.
Bland annat har besökarna blivit informerade om att en deltidsbrandman har beredskap var fjärde helg och tjänar cirka 50 000 kronor per år.
- Visst spelar arbetstider och löner en viss roll men för många är moroten ändå chansen att få göra en samhällsinsats, ta del av en god gemenskap och att prova på ett många gånger spännande jobb, säger Charles Ågren.
Två tre kvinnor har funnits med vid varje informationstillfälle.
- Det ser jag som ett glädjande trendbrott i de här sammanhangen, säger han.
Räddningspersonal är fortfarande ett extremt mansdominerat yrke där det kvinnliga inslaget sett till hela landet bara uppgår till ett par procent. Av de 116 deltidsbrandmän som ingår i räddningstjänsten i Tierp-Östhammar är för närvarande tre kvinnor.
I det fortsatta rekryteringsarbetet väntar nu närmast fyra stycken så kallade prova på-dagar i mitten och slutet av den här månaden. Den som funderar på yrket kan då exempelvis få prova på olika moment som vanligtvis sker på en utryckningsplats, titta på utrustningar och göra konditionstest.
@3a Text ui:- Vår förhoppning är naturligtvis att de här aktiviteterna ska leda till att vi rekryterar ett antal nya deltidsbrandmän, säger Charles Ågren.
Deltidsbrandkårerna som för närvarande innefattas i Tierp-Östhammars gemensamma räddningstjänst är Alunda, Gimo, Skärplinge, Söderfors, Öregrund och Österbybruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!