Under våren och hösten har frågan om en rivning av kokhuset i Fågelsundet, som ligger på den norduppländska kusten, behandlats av både Tierps kommun och Länsstyrelsen i Uppsala län.
– För oss handlar detta om att Rose-Marie har en autoimmun sjukdom och är sjukpensionär. Ska vi båda ha möjlighet att vistas i huset i Fågelsundet som pensionärer behöver vi ett boende som är tillgängligt även för henne, förklarar Lars Bergmark och fortsätter:
– I dag är kokhuset inte anpassat för det. Därför vill vi riva och bygga nytt.
I den första rättsinstansen hos kommunen fick makarna klartecken till en rivning samt möjligheten att bygga ett nytt hus på dryga 50 kvadratmeter.
– Vi har utgått från vad den kommunala detaljplanen tillåter när det gäller husets storlek. Det här handlar inte om något stort bygge av något slag, utan en ett mindre fritidshus med rimlig tillgänglighet och bekvämlighet, menar paret.
Beslutet överklagades av närboende som menade att det nya huset skulle leda till insyn på uteplatser, skuggning, minskat ljusinsläpp och hade en felaktig gestaltning jämfört med övriga hus i området.
Paret menar dock att placering och utformning av det nya huset skett i dialog med Tierps kommun.
– Förutom att det inte är anpassat och fungerar för mig och min sjukdom är det drabbat av mögel, förklarar Rose-Marie Bergmark.
Efter granskning upphävde länsstyrelsen kommunens beslut och sa nej till en rivning och prövade inte frågan om nybyggnation.
Lars Bergmark ställer sig frågande till länsstyrelsens beslut.
– Detaljplanen för Fågelsundet tar hänsyn till kulturmiljön och utvecklingen då den tydligt talar om vilka delar av området som ska bevaras och där man kan göra förändringar.
Han konstaterar vidare att kommunen i sitt beslut från maj i år utgått från vad som sägs i detaljplanen och vilka ingrepp som får göras i området.
– I detaljplanen ska riksintressena vägas in, vilket kommunen också gjort. När det gäller dessa har länsstyrelsen varit en remissinstans. Kommunen konstaterar också i sitt beslut att det inte finns något rivningsförbud när det gäller det aktuella huset. Vilket man tagit hänsyn till i sitt beslut.
Det finns flera kokhus i området. De som ligger i direkt anslutning till Bottenhavet får inte rivas.
Bergmarks hus ligger dock en bit upp på land och omfattas inte av detta. Kommunen menade i sitt beslut att byggnaden inte kunde anses som särskilt värdefull ur ett kulturhistoriskt perspektiv och därför behövde bevaras.
Rose-Marie Bergmark har sina rötter på Hållnäshalvön och hennes släkt har bedrivit fiske i Fågelsundet.
Hon berättar att man under ett antal år kommit med olika förslag på hur ett nytt hus skulle kunna se ut, men att omkringboende sagt nej till samtliga planer.
– Det här huset kommer inte att skymma sjöutsikten för någon annan.
De menar att Fågelsundet riskerar att bli lite av ett obebott museum om vissa ingrepp inte tillåts utifrån vad som regleras i detaljplanen för området.
– Vi vill inte förstöra någon kulturmiljö. Vi värnar den men vill också se utveckling utifrån vad som sägs i detaljplanen. Vi tror det är nödvändigt om de kokhus och sjöbodar som finns där inte bara ska utnyttjas sporadiskt.
Länsstyrelsens beslut går att överklaga till mark- och miljödomstolen.