På grund av pandemin sökte Kåver och Mellin i Tierp korttidsstöd från Tillväxtverket i juni 2020. Men Tillväxtverket ville basera stödet på en jämförelse med företagets anställda i januari.
– Vi var ett nystartat företag och i januari så hade vi inte startat än, säger Anders Hedberg.
Så därför blev det inget stöd, något som företaget överklagade och som Förvaltningsrätten i Stockholm avslog. Företaget bestämde sig dock för att överklaga igen, till Kammarrätten.
– Det var för att lagen var tydligt skriven angående jämförelsemånaden, att den ska vara tre månader före Tillväxtverket tog beslut, säger Anders Hedberg.
Kammarrätten i Stockholm höll med. Eftersom Tillväxtverket tagit beslut i juni 2020 ska jämförelsemånaden vara mars, inte januari.
Tillväxtverket överklagade detta till Högsta förvaltningsdomstolen och resonerade som följande:
"Kammarrättens avgörande innebär att en arbetsgivare kan påverka vilken jämförelsemånad som ska fastställas genom att välja när en ansökan ska lämnas in och därmed när myndigheten kan fatta beslut om godkännande. En arbetsgivare kan då styra prövningen till en mer förmånlig jämförelsemånad"
Men även i Högsta förvaltningsdomstolen fick Kåver och Mellin i Tierp rätt.
– Det är en dubbelbottnad glädje. Företagen drabbades av krisen i mars förra året och får pengarna först nu, eller vi har inte ens fått dem än. Men det är över tolv månader efter att man borde fått bidraget, säger Anders Hedberg och fortsätter:
– Oss är det inget synd om. När vi blev av med flera projekt i mars/april så kunde vi ställa om, och permitterade inte i så många veckor. Men någonstans är det en sorg att myndigheten kan ha sett till att företag gått i konkurs och därmed att arbetstillfällen har försvunnit, säger Anders Hedberg.
Domen är ett prejudikat och ska nu följas i alla ärenden. Såhär skriver Tillväxtverket på sin hemsida:
"Om ett företag tidigare fått avslag för vissa anställda och företaget bedömer att de uppfyller kraven med den nya ändrade jämförelsemånaden, kan det innebära att företaget gynnas av en ändring. [...] Det finns även företag som kan komma att missgynnas av att ändra jämförelsemånad."
Upsala Nya Tidning har sökt Tillväxtverket för en kommentar utan framgång.