Frågan om hur Sveriges nya län och regioner ska se ut har diskuterats sedan Ansvarskommittén lämnade sitt slutbetänkande år 2007. Arbetet går nu in i en ny fas eftersom översynsutredningen, som ser över statens regionala förvaltning, ska lämna sitt betänkande i december 2012.
Kommuner och landsting har därför det här året på sig att komma med förslag på hur de nya regionerna ska bildas. Annars får de anpassa sig efter statens indelning som görs oavsett år 2015.
Kommunerna Tierp, Östhammar, Heby och Älvkarleby vill nu att Regionförbundet i Uppsala initierar en diskussion om saken.
– Uppsala län har varit väldigt splittrat i frågan och den har därför somnat av, nu tycker vi att det måste hända något, säger Tierps kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S).
Kommunerna föreställer sig att landstingen i Uppsala, Västmanland och Sörmland bildar en ”bananregion”. Uppdraget för regionerna är att leda och samordna bland annat utbildning och kollektivtrafik, och bedriva hälso- och sjukvård.
– Formandet av regioner innebär ett tryggande av specialistvård och bättre kommunikationer. Men förändringarna blir nog knappt märkbara för den vanliga människan, säger Bengt-Olov Eriksson.
En nackdel han ser med regionerna är att oavsett hur kartan kommer att se ut så blir det längre till beslutsfattarna och svårare för invånarna att påverka.
Marie Wilén (C), kommunalråd i Heby kommun, understryker även att ett nära samarbete med Stockholmsregionen är viktigt eftersom Stockholm och Uppsala är en naturlig arbetsmarknads- och pendlingsregion.
– Uppsala är en väldigt viktig aktör i regionfrågan då man är ett starkt tillväxtcenter med två universitet och ett mycket framgångsrikt sjukhus.
Nästa steg i processen är ett seminarium den 1 juni då Regionförbundet bjuder in kommuner och landsting. Senast i september 2011 vill kommunerna att Regionförbundet ska ha beslutat i vilken riktning man vill gå.
– Uppsala län och landsting måste bli mer aktiva, för det här brådskar, säger Östhammars kommunalråd Jacob Spangenberg (C).