De ska servera på Nobelmiddagen

Statschefer och världens skarpaste hjärnor skrämmer inte restaurangeleverna på Högbergsskolan. De är kolugna inför fredagens Nobelmiddag där de fått äran att servera.

Foto:

Tierp2010-12-09 08:02

– Jag hoppas bara att vi inte ska servera glasstårta, säger Sandra Hillbom.

Elever från hotell- och restaurangprogrammet på Högbergsskolan i Tierp ska servera på årets Nobelbankett i Stockholms stadshus på fredag.
Redan förra året ansökte deras lärare Lena Selander om att de skulle få vara med, men då var de för sent ute. I år var de ute i god tid och tre av de nio tredjeårseleverna ville vara med.
– Jag har själv jobbat på banketten fem gånger. Jag tyckte att det kunde vara en bra morot för eleverna, säger Lena Selander.

Vid två tillfällen under hösten har eleverna övningsserverat vid stora banketter på stadshuset. Egentligen skulle det vara tre men eftersom de var så duktiga fick de hoppa över det sista tillfället.
För Sandra Hillbom var det en självklarhet att vara med:
– Det blir en rolig upplevelse och en bra merit, säger hon.
Men hon tror inte att vem som helst skulle fixa det.
– Det gäller att ha ambitioner, viljan och envisheten. Det blir mycket mjölksyra i armarna av att bära faten och springa i trapporna.

7,2 kilometer går man under bankett på stadshuset, förrätt, huvudrätt, dessert och kaffe ska dukas av och på. Sandra och klasskompisarna Erik Övragård och Sandra Norling kommer att servera maten från stora fat, som de håller i samma hand som uppläggningsbesticken.
– Jag hoppas bara att vi inte ska servera glasstårta, är den för hård blir det svårt att skära upp och är den för mjuk glider den omkring på fatet, säger Sandra Hillbom.
Vilken mat gästerna bjuds på och vem de ska servera får de veta först på fredag.

Vilken kändis vill ni helst servera?
– Vi är ju helt införstådda med att vi inte kommer att få servera några större kändisar. Men om några år får man väl satsa på kungen, säger Sandra Hillbom.
Det är strikta regler som gäller för nobelservitörerna. Håret ska vara uppsatt och örhängena får inte vara för stora. På en av övningsmiddagarna lät Sandra Norlings skor för mycket, det får de inte göra i tv. Och Sandra Hillbom fick höra att hon var för hårt sminkad.
Lena Selander som varit med förr kan intyga att även serveringstekniken är militärisk jämfört med på en vanlig restaurang.
– Man känner en stor stolthet för yrket när man är där, alla är så duktiga och disciplinerade, säger hon.

Spana in: UNT:s Nobelsajt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!