De läser teknik när andra är lediga

Sista sommarlovsveckan kommer ett 20-tal högstadietjejer i Tierp att gå i skolan. Alldeles frivilligt. Det hoppas i alla fall Högbergsskolan som håller en kurs i naturvetenskap, teknik och design för flickor vecka 33.

Teknikläraren Jan Lundberg diskuterar prototyper av en stavmixer och en vas med eleverna Alexandra Hadin och Ida Övragård.

Teknikläraren Jan Lundberg diskuterar prototyper av en stavmixer och en vas med eleverna Alexandra Hadin och Ida Övragård.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-05-16 00:01
I dagarna får alla kommunens tjejer i 7:an och 8:an ett erbjudande om att delta i sommarkursen.
Senast för ett par år sedan anordnade skolan en liknande "prova på-verksamhet" för att locka tjejerna till de killdominerade programmen. Då hette kursen Teknik för flickor och det var främst el- och industriprogrammet som höll i trådarna.

Nu har konceptet breddats till att omfatta också naturvetenskap och design, vid sidan om teknikdelen.
De tjejer som deltagit i tidigare sommarkurser har fått en ersättning motsvarande den som de ungdomar får som har feriearbete i kommunens regi. Så blir det inte i år.
- Nej, när vi betalade fick vi ju inget riktigt mått på hur stort intresset för teknikprogrammet egentligen var. Vi har inte heller följt upp hur många av dem som gått sommarkurserna som sedan faktiskt valt en teknisk inriktning på gymnasiet. Nu är det tänkt att det ska bli en sådan uppföljning, säger Anders Eklund, biträdande rektor på Högbergsskolan.

En av de elever som deltagit i en sommarkurs och därefter valt det tekniska programmet är Ida Övragård från Tierp. Nu går hon andra året med processinriktning och tänker sig en framtid inom industrin, men först ska hon läsa vidare. I sommar kommer Ida att vara handledare för kursdeltagarna.
- Jag tycker att kursen gav mig bättre koll på vad teknikprogrammet handlar om, innan hade det inte varit mitt självklara förstaval.
Idas klasskamrat Alexandra Hadin, från Ullfors, har design och innovation som sin inriktning. Hon ska också handleda de 20 högstadietjejerna. Bakom sig har de teknikläraren Jan Lundberg, som håller i arrangemanget.

När Ida och Alexandra har rott i land vecka 33 har de samtidigt klarat av en bra bit av sitt projektarbete inför det sista gymnasieåret. Sedan återstår bara att skriva rapport utifrån de erfarenheter kursen gett.

Blir det inte svårt att få 20 högstadieelever att lyssna och engagera sig?
- Nej, jag tror att de lyssnar, säger Ida.
- Det ska väl inte vara så svårt att hantera 20 tjejer när man är van att gå i en klass med bara en massa killar, menar Alexandra.
Som de enda två flickorna i sin klass har de fått lära sig att ta plats.
- Jag tror att de kommer att tycka att det är roligt att höra hur vi som går teknikprogrammet tycker att det är, säger Alexandra.

Och hur är det?
- Kul. Men man kan inte gå teknik och tro att man bara ska glida igenom. Man får arbeta för ett bra betyg. Och vill man komma in på KTH eller Chalmers sedan så måste man läsa extra. Då krävs matte D eller till och med matte E, understryker Alexandra.
I sommar får kursdeltagarna bland mycket annat prova på att göra CAD-ritningar i datorn och bygga prototyper i trä - schemat är inte spikat ännu. Återstår att se om tycke uppstår och fler tjejer väljer teknikprogrammet hösten 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!