De goda samtalen samlas i Lövstabruk

Välkommen till Löfstabruk. Hit kommer Ante Jackelén, Pär Svensson, Anders Kompass och UNTs konstkritiker Sebestian Johans med flera föratt samtala i sommar.

Välkommen till Löfstabruk. Hit kommer Ante Jackelén, Pär Svensson, Anders Kompass och UNTs konstkritiker Sebestian Johans med flera föratt samtala i sommar.

Foto: Sanna Wikström

Tierp2017-06-27 09:59

Midsommarregnet faller lätt och stickigt över Lövsta, men bruket är lika intagande som alltid. I bortre hörnet av de ockrafärgade längorna längs bruksgatan bor Birgitta Östlund Weissglas. Huskatten sitter på trappen och trädgården doftar ljuvligt. Hon bjuder in på kaffe och nybakt sockerkaka. I de ombonade rummen omges vi av konst och litteratur, i en hög mellan oss på bordet ligger böcker av de inbjudna forskarna och författarna.

Du har satt Lövstabruks kulturförenings program i sommar och temat är "Kunskap för insikt och besinning". Berätta!

– Vi vill skapa en motvikt, vara en gensaga, till allt det besinningslösa i vår populistiska tid. Vi vill göra plats för de öppna, goda samtalen!

Hon kommer från folkbildningen, var rektor i 20 år på Biskops Arnö. Under den tiden, och på förfrågan från då Tierps kommuns Börje Wennberg, organiserade hon en omfattande kursverksamhet på Lövsta i ämnen som creative writing och museiverksamhet. .Hon blev förälskad i bruket och flyttade dit. Än i dag håller hon skrivarkurser här och resten av tiden arbetar hon som verksamhetsledare på kulturföreningen, som funnits i 15 år.

– Vi vill knyta an till Lövsta som en plats av teknik och naturvetenskap, som den varit sen 1600-talet. Du vet väl att första upplagan av Diderots och d´Alemberts "Encyclopédie ou dictionnaire raisonné" finns här? De Geer med sina kontakter med Vetenskapsakademien hade ett naturligt intresse för konst. Och musiken flödade!

Sen, understryker hon, finns också kopplingen till folkbildningen på bruket; där man redan på 1800-talet satte samman läsegrupper för arbetarna med inriktning på litteratur och historia.

– Men, sätter hon stopp. Det här ska väl inte handla om mig? Titta här i stället!

Hon tar fram programmet som invigs den 26 juni med den 22a Internationella Orgelakademien och sen 27e juni sommarens första samtal med ärkebiskop Antje Jackelèn.

– Jag har inte bett henne komma hit som Svenska kyrkans primas utan som vetenskapshistoriker och författare. Hon har massor att säga om motsättningen mellan tro och vetenskap, vilken hon upplever som falsk.

Hon skrattar och pekar på bilden hon valt som illustration i programmet; tre tärningar som anspelar på Einsteins berömda citat "Gud spelar inte tärning".

Du verkar nöjd med årets program?

– Jag är väldigt glad över det. Sen är det angeläget att forskarna från universiteten får komma ut och berätta om sin forskning, möta en publik. Något de inte alltid har tid till.

Fakta

Lövstabruks kulturförenings sommarprogram:

26 juni-1 juli: Internationella orgelakademien. Tema: ”Den nordtyska barocken och dess italienska förknippningar”.

26/6, kl 19:Konsert med Georgio Parolino vid Cahmanorgeln.

27/6, kl 18, Sommarsamtal 1: Antje Jackelén, vetenskapshistoriker, teolog: ”Bortom karikatyrerna - om behovet av ett fungerande samspel mellan tro och vetenskap”.

27/6, kl 17: Konsert med Jon Skogstad vid Cahmanorgeln:: Recital för Antje Jackelén och oss alla.

28/6, kl 19: Konsert med Dan Lönnqvist vid Cahmanorgeln.

29/6, kl 19: Konsert med Gary Verkade, vid Schwanorgeln i Börstils kyrka.

30/6, kl 19: Konsert med Orgelakademiens studenter vid Cahmanorgeln.

2/7, kl 13: Presentation av fotografisk bildutställning, Galleri 9.

4/7, kl 18: Sommarsamtal 2: Daniel Gillblad, dataforskare, KTH: ”Artificiell Intelligens: Människa maskin moral”.

11/7, kl 18: Sommarsamtal 3: Ingemar Ernberg, genetiker, cancerforskare KI, läkare, folkbildare: ”Akademiskt ledarskap i kunskapens gränsland”.

18/7, kl 18: Sommarsamtal 4: Per Svensson, författare, historiker. ”Frihet, jämlikhet, reformation, 500 år med Martin Luther”.

24-26/7 Skrivarretreat: ”Som barn är vi alla diktare” (Stig Dagerman).

25/7, kl 18 Sommarsamtal 5: Stewe Claeson, författare.

1/8, kl 18: Sommarsamtal 6: Ulf Danielsson, teoretisk fysiker, essäist.

8/8, kl 18: Sommarsamtal 7: Sebastian Johans, konstvetare, konstkritiker: ”Konst utomhus-offentlig konst-minnesmärken”.

2/8, kl 14: Sommarsamtal 8: Möte med Anders Kompass, f.d. FN-diplomat, nu vid UD.

13/8, kl 14: Digital Ljudkonst och EAM med kompositören Pär Johansson, EMS. Tema: ”Metall”.

16/9, kl 16: Bengt Tribukait vid Cahmanorgeln.

14/10, kl 16: Koralen - Reformationens särskilda bidrag till kyrkomusiken. Vid Cahmanorgeln Lukas Arvidsson.

6-8 /10: Skrivartretreat: Din text = vår text.

10/12, kl 16: Adventsmusik, ”Vintergatan”. Dan Lönnqvist med nya och gamla verk för Cahmanorgeln. Tema: ”Gud sade:’Vad kärlek i min värld har byggt, det river jag ej ned’”. (Topelius).

Konst: Hela säsongen kan man se Lotta Melantons skulptur ”Ägget” i trädgården på Stora gatan 9 samt ”Uranus”, som ingår i den astronomiska installationen Sweden

Solar System, intill Stora magasinet i bruket.

Juli-augusti visas: Dokumentära foton från ”gamla” Tierp av Ulf Larsson och ”Rörelse i stillbilden” av Gabor Harrer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!