Vendels hembygdsförening får priset delvis för att de lyckats förverkliga de planer som funnits i många år på att skapa ett besökscenter i Vendel där man får veta mer om den historiska plats man befinner sig på när man kommer hit. Här finns även en karta med förslag på intressanta platser runt om i bygden som man kan besöka. På Vendeldagen förra året kunde centret invigas.
– Av gästboken att döma har centret varit välbesökt även av internationella gäster, säger Stefan Wårdsäter från hembygdsföreningen.
Förutom besökscentret har föreningen hand om olika byggnader som väderkvarnen och socknens första skola från 1858.
– Där bakades det bröd så sent som i lördags. Nyligen kom en kvinna hit som själv hade gått i skolan och hon kunde peka ut för sina barn och barnbarn precis var hon hade suttit, säger Rudmar Hedén från hembygdsföreningen.
Tierp kommuns kulturstipendium går till Puch Magnus Olsson, en dalkarl som bosatt sig i Örbyhus. Han spelar luta och sjunger svenska visor, framför allt av Dan Andersson. De senaste tre åren har han spelat mycket inom kultur i vården vilket blivit ryggraden i hans verksamhet.
– Det känns oerhört fint och ärorikt att få vara ute och spela bland äldre människor. En gång spelade jag för en hundraårig dam som sjöng med i alla verserna på Sjösala vals. Människor kan vara glada i flera timmar efter att jag har spelat även om de kanske glömt anledningen, säger Puch Magnus Olsson.
Han uppträder även gärna på fester och i kyrkor med sin luta.
– Lutan finns som en självklar ingrediens i svensk vistradition men i dag är det inte så många som spelar. I Lussastugan i Dalarna där Dan Andersson bodde hänger faktiskt en luta som han fick av sin fru när de gifte sig, säger Puch Magnus Olsson.
Stipendiet, som man själv får söka, är på 15 000 kronor. Vendels hembygdsförening blev nominerad till att få kulturpriset. De kommer att få en statyett gjord av Karin Lindh och ett diplom.