"De får gärna lägga avfallet under mitt hus"

Trots att Sven och Aster Sandström bor i Brändäng med mindre än en kilometer till borrplatsen, är de positiva till en platsundersökning.— Det är en skyldighet vi har, säger Aster Sandström.

- Vill de lägga det under mitt hus får de gärna göra det, säger Aster Sandström, som tycker att det är bättre att avfallet kommer ner i berget än att det ligger kvar i Oskarshamn. Hon och maken Sven bor bara en kilometer från borrplatsen.

- Vill de lägga det under mitt hus får de gärna göra det, säger Aster Sandström, som tycker att det är bättre att avfallet kommer ner i berget än att det ligger kvar i Oskarshamn. Hon och maken Sven bor bara en kilometer från borrplatsen.

Foto: Per Johansson

Tierp2002-04-08 00:01
När UNT ringer upp Aster Sandström för att fråga om hon vill träffas och prata om slutförvar, är hon snabb med att korrigera.
— Djupförvar handlar det om, inte slutförvar. Det ska gå att ta upp avfallet om man kommer på nya metoder eller säkrare förvaring.
Hon och maken Sven har bott i Brändäng sedan 1985, då de rustade upp och flyttade ut till det hus där Sven växt upp. Tidigare bodde de inne i Tierp. Knappt en kilometer fågelvägen från deras hus kommer SKB att provborra om kommunfullmäktige röstar ja på tisdag.
— Vi har varit positiva till det här hela tiden, säger Aster Sandström.
Hon menar att varje kommun är skyldig att säga ja till platsundersökningar. Helst skulle det bara vara för SKB att sätta i gång och borra.
— Det är först sedan man ska ta ställning. De vill ha ner avfallet i det bästa berget, och då måste de ju provborra. Är berget dåligt blir det ändå ingenting.

Blir irriterad
När opinionsgrupperna mot djupförvar skriver insändare i tidningarna blir Aster Sandström irriterad.
— Visst ska de få säga vad de vill, men de tar upp så konstiga saker. Det här med transporterna till exempel. Jag tror inte att det kommer att gå några genom Mehedeby. Det blir en omväg om avfallet ska förvaras här ute.
Skulle det bli aktuellt med ett djupförvar en kilometer från Aster Sandströms hem är det inget som skrämmer henne.
— Vill de lägga det under mitt hus får de gärna göra det. Motståndarna säger att de tänker på barnens framtid, men det gör jag också. Det är bättre att ha avfallet nere i berget än som det ligger nu i Oskarshamn.

Värre i Östeuropa
Samtidigt kan hon förstå att folk är oroliga.
— Det är ett farligt avfall, det är inte frågan om annat. Men kärnkraft skrämmer mig inte så länge den hanteras som den gör här i Sverige. Då är jag mer rädd för det som finns på andra sidan Östersjön.
Beskedet från kommunalråden om att de är mot platsundersökningar gjorde Aster Sandström besviken.
— Jag blev riktigt arg när jag hörde det. Jag tror att det beror på att det är valår. Jag tycker att det är en skandal om kommunen säger nej. Om alla kommuner gjorde det måste avfallet ligga kvar nere i Oskarshamn. Annars får någon uppifrån tvinga på någon kommun avfallet.
Det stora problemet menar Aster Sandström är att intresset är så dåligt bland allmänheten.
— De går inte på informationsmötena och får inte reda på någonting. Om det blir folkomröstning skulle de rösta nej för att de inte vet tillräckligt och tycker att det låter otäckt. Jag försöker få folk att ta reda på mer och åka med på informationsresa till Oskarshamn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om