Tidningen träffar de båda cineasterna Jan Salomonson och Filip Kastberg i Gröna Lund som är Hållnäs Bygdegårdsförenings lokal i Hjälmunge på Hållnäshalvön.
– Går allt som det ska och inte coronapandemin sätter några käppar i hjulen så är vi i gång nästa år, troligen till hösten, säger Jan Salomonsson.
Biograftanken är en av flera delar i projektet Framtid Hållnäs som drivs av Hållnäs sockenråd. Det handlar om att bygga en hållbar framtid för Hållnäshalvön.
En biograf är ingen ny företeelse i Hjälmunge. Från 1944 och fram till 2010 fungerade bygdegårdslokalen Gröna Lund som filmsalong. Då fanns det riktiga biografstolar i lokalen.
– Taket på lokalen är rundat. Det sägs att taket är byggt för att lokalen ska fungera som biosalong, säger Filip Kastberg.
Filip Kastberg är uppväxt på Hållnäshalvön och har sett många filmer i Gröna Lund.
– Den första filmen jag såg här var Ronja Rövardotter, säger han.
När det tidigare visades film i lokalerna så levererades filmrullarna rent fysiskt till Hjälmunge. Nu är det en digital teknik som gäller.
–Tiden med filmprojektorn är förbi. Men för att vi ska kunna göra det krävs nya tekniska lösningar med en ordentlig digital uppkoppling, förklarar Jan Salomonsson.
Runt en halv miljon kronor kommer det att kosta att anpassa Gröna Lund till modern biografstandard.
– Svenska Filminstitutet går förhoppningsvis in med hälften. Resten måste vi finansiera på annat sätt med sponsorer och EU-stöd, berättar Jan Salomonsson.
– När det sedan kommer till själva driften så kommer den att skötas med ideella krafter, fortsätter Salomonsson.
Hur kommer utbudet av filmer att se ut?
– Den digitala tekniken gör att vi kan visa alla världspremiärer. Men vi kommer även att lyssna på allmänheten och så kommer vi att visa filmer med lokal koppling, säger Filip Kastberg.
Han nämner bland annat "Hemsöborna" som delvis spelades in i Fågelsundet liksom "Vita Frun" som spelades in i Lövstabruk.
– Sedan har vi Lars Molins filmer, som spelats in ner mot Öregrund och Östhammar, som kan vara aktuella, förklarar Filip Kastberg.
En annan del i filmprojektet är att på sikt arrangera en filmfestival.
– Jag var med och startade biografen och filmfestivalen i Tännäs. Tanken är att bygga en filmfestival där utgångspunkten är ett brett utbud av filmer som lockar ung som gammal, redogör Jan Salomonssson.