På torsdagen föll ett efterlängtat regn över Tierpstrakten men i bagarstugan i Hållnäs slår hettan emot en. Svetten lackar och mjölet yr. Det tycks inte bekymra Engla och Hampus Götehed som kavlar ut kaka efter kaka och lägger på jäsning. De har sommarsuga i Slada och älskar att hjälpa till med bakandet.
– Vi var här för två år sedan och sedan dess har Engla, sju år, längtat efter att få baka igen. Hampus var så liten då så han sprang mest omkring, berättar mamma Christel Götehed.
Nu har han hunnit bli fyra år och kavlar ut en nästan rund kaka och trycker ut ett hål i mitten. Degklumpen åker ner i magen. Hans mamma berättar att förr gjorde man hål i kakorna för att kunna hänga dom på en pinne i taket.
– Nähä, det tror jag inte på, säger Hampus Götehed bestämt.
Brödbaket ingår som en del av Hållnäsveckan och på en dag gör man två rejäla satser med deg. Det räcker till ungefär 240 kakor. Dessutom avslutar man med att göra några mjuka limpor. Brödet säljs, men det kommer också att serveras i samband med Hållnäsdagen på söndag. Bakugnen sköts av Christina Gällström och Ulla Andersson.
Vad är tricket för att få till ett gott bröd?
– Degen får inte vara för stabbig, det gäller att kavla tunt. Sedan är kryddorna viktiga, vi använder anis och fänkål, säger Christina Gällström.
I orginalreceptet ska det vara ister, men det har ersatts med smör.
– Förr var smöret en lyxvara så det sparade man på. Ister fick man när man slaktade grisarna. Men använder man ister så blir bröden så buckliga, berättar Ulla Andersson.
De började elda i ugnen en dag i förväg för att hinna göra tillräckligt många brödkakor. Nu börjar lagret fyllas på och det ska säkert räcka till en och annan brödsugen besökare på Hållnäsdagen.