– Det är så djupa hål i vägen att folk får sina fälgar sönderslagna. Jag hade tumstocken med mig en dag och mätte upp ett hål på 25 centimeter i vägbanan på vägen in mot Björklinge, säger Per Andersson som är bosatt i samhället två mil norr om Uppsala.
– Men det är nästan lika illa inne i stan. På Svartbäcksgatan, vid Domarringens skola, är det massor av hål i vägen.
Han har varit i kontakt med Trafikverket för att påtala problemen och fick då veta att anslagen för vägunderhållet har minskat.
– Det är inte klokt. På sträckan Björklinge-Uppsala blir det bara fler och fler bilar eftersom samhällena växer. Att då dra ned på anslagen trots att vägskatten har höjts är inte rimligt. Vi bilister få ju inget tillbaka, säger Per Andersson.
Han har även kontaktat Länsförsäkringar som säger sig ha blivit nedringda av bilister som fått skador på sina bilar.
– Har man en helförsäkring får man ändå betala 3 000 till 5 000 kronor i självrisk om man fått en vagnskada vilket man kan få om man kör ned i ett djupt hål. Dessutom riskerar bilarna att bli trafikfarliga eftersom det är nästan omöjligt att balansera bilar som fått skador på framvagnen.
UNT har i flera artiklar berättat om beläggningen på väg 292 mellan Tierp och Söderfors. Den så kallade ytbehandlingen, enkelt uttryckt småsten som limmats fast i vägbanan, släpper och orsakar stenskott på lack och bilrutor. Nästan alla man pratar med har fått skador på sina bilar efter att ha kört den 12 kilometer långa sträckan.
En av dem är Katarina Sjögren som bor i Hedesunda och pendlar till jobbet i Tierp.
– Dagligen får jag nya stenskott på framrutan. Vägen är okej när det är fruset eller snö på vägbanan, men när snön försvinner så släpper beläggningen.
– Jag förstår inte att Trafikverket kan acceptera att det är så här. Entreprenören har misslyckats och varför ska man betala för ett jobb som inte är rätt utfört, säger hon.
Gunnar Dryselius på Trafikverket i Uppsala låter bedrövad när vägskadorna kommer på tal.
– Det är väldigt olyckligt att det har blivit så här, men den här vintern har inte varit snäll mot oss. Den här växlingen mellan frysgrader och töväder är den sämsta tänkbara för vägarna, säger han.
– När snön smälter samlas vatten på vägbanorna. När det sedan fryser på igen expanderar beläggningen och det blir en sprängverkan som skadar vägen.
Väg 292 har nu en hel del kala fläckar där den så kallade ytbehandlingen släppt så att den gamla beläggningen kommit i dagen. Även i vägens mitt släpper beläggningen.
– Fläckarna är främst vid utfarter där tung trafik skadar vägen. På en del ställen ligger mittsträngen högt och då är det plogbilarna som orsakar skadorna, säger Gunnar Dryselius.
Trafikverket kommer nu att akut laga vägarna över vintern för att senare avgöra vilka insatser som behöver sättas in. På väg 292 kommer man regelbundet att följa utvecklingen och fortsätta sopa vägbanan. Till våren kommer man tillsammans med entreprenören Masab att bestämma vilka åtgärder som krävs för att få vägen i gott skick.