Dåliga avlopp leder till bakterier i brunnsvattnet

Övergödda vattendrag och bakterier i dricksvattnet. Det kan vara en konsekvens av orenat avloppsvatten och nu kräver Tierps kommun att dåliga avlopp byts ut.

Jari Arvola är den som åker runt i bygden och informerar människor om att de måste byta avloppsanläggning, ett projekt som kan bli ett dyrt kalas.

Jari Arvola är den som åker runt i bygden och informerar människor om att de måste byta avloppsanläggning, ett projekt som kan bli ett dyrt kalas.

Foto: Ann Svalander

Tierp2006-07-14 00:00
— Visst kan det bli dyrt för enskilda hushåll, samtidigt är det oerhört viktigt att det här görs för att skydda människors hälsa , säger Jari Arvola, handläggare vid bygg- och miljökontoret i Tierp.
För några år sedan började människor i Broddby klaga på att dricksvattnet luktade illa och smakade konstigt. Ansvariga vid bygg- och miljökontoret i Tierp funderade över vad som kunde vara orsaken, men först i våras gjorde man en riktig inventering av avloppsvattnet i Broddby. Det visade sig att ett tiotal hushåll i området har avlopp som måste bytas ut.
— När inte vattnet renas på ett bra sätt bildas bakterier som kan bidra till algblomning i sjöarna. Dessutom kan bakterierna vara hälsoskadliga för människor, säger Jari Arvola.

Höga böter
De avlopp som det handlar om är WC-avlopp och BDT-avlopp, där vattnet bara renas av en slamavskiljare innan det släpps ut.
Och det är inte bara Broddbys invånare som har den här typen av avlopp:
— Nej, det är faktiskt vanligt, särskilt i gamla hus. Bara i Tierps kommun är det flera hundra hushåll som har undermåliga avlopp, säger Jari Arvola.
Ett tiotal personer i Broddby har nu förbjudits att använda avloppen om de inte byter ut anläggningen innan december 2007. Följer man inte beslutet riskerar man att betala böter som är så höga att det blir billigare att installera ett nytt avlopp.
Och att byta avlopp är ingen billig historia. Det kan kosta allt mellan 40 000 och 100 000 kronor.

Vad händer med de som inte har råd att betala?
— Det finns inga bidrag att få för det här ändamålet, det enda man egentligen kan göra är att skicka in en överklagan till kommunen, men det är väldigt sällan som de går igenom, säger Jari Arvola.
Jari Arvola är den som har skött kontakterna med människorna i Broddby och det är också han som har lämnat över besluten till dem.
— Jag har valt att åka ut personligen och ge dem beskedet. Jag tycker att det är viktigt att skapa en bra kontakt med folk. Sedan är det självklart att människor tycker att det är tråkigt att de måste betala så mycket för nya avlopp. Men många är väldigt förstående, säger han.
Tanken är att Bygg och miljökontoret i Tierp ska inventera fler områden, men vilka det blir är ännu inte klart.

FAKTA


Enligt miljöbalken är det förbjudet att släppa ut avloppsvatten som bara renas av en slamavskiljare.
Det är fastighetsägarens ansvar att se till att avloppsvattnet renas enligt reglerna.
Den som inte följer reglerna riskerar att betala böter som är så höga att det blir billigare att installera ett nytt avlopp.
Att byta avlopp kan kosta mellan 40 000 och 100 000 kronor.
Undermåliga avlopp är vanliga i gamla hus, därför kan det vara god idé att fråga vilken typ av avlopp som är knutet till fastigheten om man ska köpa ett äldre hus.
WC-avlopp är samma sak som toalettavlopp och BDT-avlopp står för bad, disk och tvättavlopp.
För mer information se: www. avloppsguiden.se

Källa: Tierps kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om