Dålig återväxt inom jägarkåren
Återväxten inom jägarkåren är inte tryggad. Medelåldern inom kåren är hög och nya generationer fyller inte på i den takt som är nödvändig för att hålla uppe numerären. Samtidigt kan det var svårt för nya jägare att få plats i något av jaktlagen.
Det finns 287 000 personer med jägarexamen i Sverige. Medelåldern är hög. Enligt en ungefärlig beräkning är genomsnittsåldern 55 år. I vissa enskilda jaktlag kan den vara 65 år. Inom ett par decennier kommer jägarkåren att minska drastiskt av naturliga skäl.
- Det skulle behöva fyllas på med uppåt 10 000 nya jägare varje år, men det är lång i från så många som tar jägarexamen, säger Sievert Borup, ungdomskonsulent på Jägarnas riksförbunds rikskansli i Södertälje.
Hobby och samhällsnytta
Jakten har två funktioner, dels är den en hobby för jägaren, dels är den en samhällsnytta, då jägarna tar hand om trafikskadade djur och håller viltbeståndet på en nivå som begränsar skadorna på skogsbruket.
- Den allvarligaste effekten av att jägarkåren minskar är att det senare blir en betungande uppgift för dem som är kvar, säger Arne Bergström, ordförande i Jägarnas riksförbunds länsdistrikt i Uppsala.
Kan vara svårt att komma med
För att få jaga måste man ha tagit jägarexamen, inneha jakträtt och vara med i något jaktlag. Det senare är kopplat till markägande, släktförhållanden och personliga kontakter. Det kan vara svårt för en nyutbildad jägare att komma med i ett jaktlag, dels därför att ett inarbetat lag bildar en homogen grupp som inte alltid är benägen till förändring, men också därför att det är kö till jaktlagen.
- Ju närmare Stockholm man kommer, desto längre bli köerna till jaktlagen, säger Arne Bergström.
Han är själv med i jaktlag i trakten av Järlåsa med tio jägare på en 600 hektar stort område.
- Den idealiska genomsnittsarealen ligger mellan 50 och 100 hektar per jägare, säger Arne Bergström.
Snabbutbildning
Lagom till älgjakten som börjar om en månad snabbutbildas nya jägare med femdagars intensivkurser för jägarexamen vid Jägarnas riksförbund kursgård i Sterte nära Österfärnebo. Hit kommer jägaraspiranter från hela Sverige. På fredagen pågick skjutövningar.
- Jag var med om en rådjursjakt hos en bekant i Småland och blev intresserad. Nu tar jag examen så att jag kan vara med honom och jaga igen, säger Guy Boden från Drottningholm.
Alltfler kvinnor intresserar sig för jakt. Ingela Degent hade rest ändå från Trelleborg med sin make Fredrik för att ta jägarexamen.
- Vi planerar att köpa skogsmark i Skåne och då är det bra att ha en examen. Utbildningen handlar också om viltvård. Det gäller att ha ett helhetsperspektiv på djur och natur, säger Ingela Degent.
Fotnot: Jägarnas Riksförbund är det ena av två nationella sammanslutningar för jägare i Sverige. Den andra är Svenska Jägarförbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!