Dalälvens stränder kan bli reparerade

Landskapet utmed Nedre Dalälven kan komma att se annorlunda ut om några år. Älvängar och strandskogar utmed Dalälven kan bli grönare, rikare. Detsamma gäller djurlivet både på land och i vattnet.

Foto: Rolf Hamilton

Tierp2009-06-18 18:00
Det kan ske med hjälp av Grön El. Fortum står i begrepp att ge 900 000 kronor till Upplandsstiftelsen för åtgärder på de flacka markerna utmed älven, pengar som är avsatta för att reparera skador som vattenregleringarna förorsakar. Hur mycket är 900 000 kronor i detta sammanhang?
- Det är oerhört mycket pengar, säger Björn-Gunnar Lagström på Upplandsstiftelsen. Det är en mycket fascinerande miljö. Vi väntar besked nästa vecka om vi får pengarna.
Förutom röjning kan pengarna användas till att sätta upp stängsel så att man kan hålla betesdjur.

De områden som föreslås bli föremål för åtgärder är Bredforsen, Båtforstorpet, Untraområdet och Färnäset.
Dalälvens älvfåra är mycket ung och har inte nederoderat omgivningarna i någon djup dalgång. Därför påverkas omliggande marker i hög grad av älvens olika vattenflöden, som också påverkas av vattenregleringarna. Genom att sanera skog och röja buskar och sly kan man sedan släppa in betande djur som håller ängar och lövrika strandskogar öppna.
Vattenregleringen har även påverkat fiskebeståndet. I området finns harr, det sydligaste i landet. Detta bestånd är idag hotat och förhoppningen är att projektet skall kunna rädda harren kvar.

Ett stort antal rödlistade insekter, fåglar och växter kan beröras positivt av projektet. Vitryggig hackspett och den bredbandade ekbarkbocken är också hotade arter vars utplanteringsförsök bör samordnas med projektet. Från Båtforstorpet har ekbarkbocken helt försvunnit och nu kommer man att försöka plantera in den igen.
-Vår styrelse är beredd att samarbeta med Fortum. Det här är ett extremt spännande område.

Pengarna kommer från Fortums Nordiska Miljöfond, baserad på förnybar energi. Fonden syftar till att minska vattenkraftens påverkan på miljön. Kraftbolaget betalar tillbaka vad vattenregleringarna ställt till med. Svenska Naturskyddsföreningen, SNF ställer upp kriterierna som styr projekten och godkänner dem, så även i fallet dalälven.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om