Chefer och personal inom hemtjänst: "Det fungerar bra"

En motion om att slopa minutstyrningen inom hemtjänsten har lyfts fram som ett sätt att förbättra arbetsmiljön för de anställda. Personalen å andra sidan, menar att de är nöjda med hur arbetet fungerar i dag.

Både chefer och anställda är nöjda med hur arbetet fungerar idag inom hemtjänsten i kommunen.

Både chefer och anställda är nöjda med hur arbetet fungerar idag inom hemtjänsten i kommunen.

Foto: Bernt Ekdahl / TT

Tierp2021-04-22 15:00

– Jag tycker att vårt nuvarande planeringsverktyg fungerar bra, säger Emma Larsson som själv tagit del av Viktoria Söderlings motion. 

Hon arbetar både som undersköterska och som planerare inom hemtjänsten vid "Område Norra" i Tierps kommun. Detta innebär att hon arbetar ute hos omsorgstagarna vissa dagar och arbetar med att lägga scheman för personal andra dagar. 

– Det positiva med att arbeta ute hos kunderna är att man får se hur deras och medarbetarnas dag kan se ut, säger Emma Larsson. 

– Jag tycker att man har bra koll på vad man ska göra under dagen, men alla personer är olika. Jag stirrar mig inte blind på tiden hos kunden, utan jag ser på helheten under hela dagen och vilka personer som jag ska besöka under arbetsdagen. 

Hemtjänstpersonalen i Tierps kommun arbetar i dag med ett planeringsverktyg som heter Tes och som finns installerad i de anställdas arbetstelefon. I verktyget kan personal se hur deras schema ser ut samt under vilka tider som de ska infinna sig hos respektive kund. 

– Tes fungerar bra som planeringsverktyg då det på ett enkelt sätt säkerställer att kundernas beviljade insatser blir utförda efter behov samt att medarbetarna får en bra dag, säger Lenita Rognmo, enhetschef vid Hemtjänsten Norra i Tierps kommun. 

Enligt de chefer och de anställda som tidningen varit i kontakt med så handlar planeringsverktyget Tes inte om minutstyrning, det vill säga att en insats hos en kund måste ske vid ett exakt klockslag samt att ett besök måste pågå under en bestämd tidsram. 

Det är helt okej om en insats ibland råkar ta lite längre tid än planerat då det går att utöka tiden om det finns behov för det, det menar Helen Mårtensson-Edfalk.

– Vi ser det inte som en minutstyrning, utan det fungerar mer som en behovsstyrning. Tes är ett planeringsverktyg där man lägger in en grundplanering att såhär ska en dag se ut, och det är för att vi ska kunna säkerhetsställa att kunden får hjälp vid rätt tidpunkt, säger, Helen Mårtensson-Edfalk biträdande enhetschef vid Hemtjänst Norra. 

– Märker vi att det tar längre tid hos en kund så tar vi kontakt med biståndshandläggaren för att meddela att kundens behov är större än vad vi först trodde.                                

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!