På söndag är det kyrkoval i Sverige med val till kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. I Tierps pastorat är Centerpartiet tillbaka i kyrkopolitiken igen med en egen nomineringslista för första gången på många år.
– En egen lista är en form av varudeklaration där vi talar om för väljarna att vi i grunden står för de centerpartistiska värderingarna. Det här kan vara en trygghet och en bra information för dem som ska rösta i valet, säger talespersonen Peter Staland, en av de fem som står på listan.
En annan faktor som påverkade C:s beslut var att partiet nu även hade förutsättningar och kandidater som var villiga att kandidera i valet.
Hos Socialdemokraterna välkomnar man att C väljer att ställa upp med en egen lista med kandidater.
– Ju flera som engagerar sig i kyrkopolitiken och de olika frågor som vi har att hantera desto bättre, menar Christer Niklasson, förstanamnet på S lista i valet till kyrkofullmäktige i Tierps pastorat.
Den här mandatperioden har S varit ensamt om att ha en egen nomineringslista med kandidater till kyrkofullmäktige i församlingarna i Hållnäs-Österlövsta, Tolfta och Västland som ingår i Tierps pastorat.
Under den nuvarande mandatperioden har S inte heller klarat av att fylla upp de 25 platserna i kyrkofullmäktige.
– Nu kommer vi att bidra med fem nya kandidater. Så i det här valet är det totalt 28 kandidater till 25 fullmäktigeplatser, konstaterar Peter Staland.
Peter Staland har tidigare bott i Söderfors och var då engagerad i kyrkopolitiken där. Där fanns det en lista med kandidater med olika bakgrund som man kunde rösta på i valet.
– På den listan fanns både socialdemokrater och centerpartister liksom de som kanske inte hade en koppling till ett politiskt parti.
Han menar att partikopplingen är en kvarleva från när kyrkan hade en tydlig koppling till staten. Avknoppningen därifrån har gjort att de ideologiska kamperna minskat och i dag är få i den lokala kyrkopolitiken.
Både Peter Staland och Christer Niklasson menar att kyrkopolitiken mera handlar om att säkra en trygg och bra ekonomisk förvaltning och kyrkans framtid då intäkterna från kyrkoavgiften minskar.
– Som jag ser det handlar det om förvaltning av vårt kulturarv och vilka tillgångar vi äger och förvaltar, alla människors tillgång till kyrkorummet och kyrkan som arbetsplats, säger Peter Staland.