Carin Jämtin fick se det goda exemplet

– Det är jätteviktigt för mig och andra politiker att komma ut och ta del av de goda exemplen.

Politikerbesök. Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, och Bengt-Olov Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Tierp, besökte Arbetsmarknadsenheten i Tierp på onsdagen.

Politikerbesök. Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, och Bengt-Olov Eriksson, kommunstyrelsens ordförande i Tierp, besökte Arbetsmarknadsenheten i Tierp på onsdagen.

Foto: Peter Frisberg

Tierp2016-02-10 14:29

Det sade Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin när hon på onsdagen besökte Arbetsmarknadsenheten (Arken) i Tierp. Med kort varsel hade hon meddelat att hon gärna ville besöka Tierp, en kommun på frammarsch men också en kommun med hög arbetslöshet och många som uppbär försörjningsstöd. För partikollegan Bengt-Olov Eriksson, kommunstyrelsens ordförande, gällde det att snabbt sy ihop ett program och då var ett besök på Arken ett naturligt val.

Arbetsmarknadsenheten arbetar med personer i Tierps kommun som av olika skäl befinner sig långt från arbetsmarknaden. Det kan handla om ungdomar som efter skolgången hamnat i ett slags vacuum eller utlandsfödda som nästan helt saknar kunskaper i det svenska språket. En liknande enhet fanns tidigare i Tierp men den lades ned 2011. Efter det har insatserna varit projektbaserade och det har inte alltid varit så lyckat. I stället har man nu riktat in sig på ett mer aktivt arbete, inte minst för att få ned de stora kostnaderna för försörjningsstöd. Det arbetet inleddes 2013 med förstärkning av socialsekreterare och sedan tog Arbetsmarknadsenheten vid och fortsatte att förstärka de goda insatserna.

Annalena Rudström, enhetschef för arbetsmarknadsenheten, och Randi Graungaard, verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgen i Tierps kommun, berättade hur arbetet på Arken går till. Rekryteringen av dem som kan bli aktuella för insatser på Arken sker dels genom Arbetsförmedlingen, dels genom kommunen som har överblick över personer som uppbär försörjningsstöd.

På Arken kan de få stöd av vägledare, sociala arbetscoacher, arbetskonsulenter och specialpedagoger. Mycket av arbetet går ut på att bryta det utanförskap många hamnat i.

Carin Jämtin var imponerad av det hon fick höra och se.

– Jag var nyfiken på Tierp som har en hög arbetslöshet trots att den är låg i länet i övrigt. Men här på Arken fick jag se att de jobbar på ett sätt som gör skillnad.

Bengt-Olov Eriksson berömde också arbetet som utförs på Arken.

– Det har gått över förväntan. Det var en seg inkörning, mycket beroende på lokalbrist, men sedan har det gått allt bättre.

För Carin Jämtin var Tierpsbesöket också ett välkommet avbrott i en vardag med hårt arbete och dåliga opinionssiffror.

– Opinionssiffrorna tänker jag inte så mycket på. Däremot har vi stora utmaningar framför oss, som integrationen och bristen på bostäder, sade hon.

FAKTA De jobbarpå Arken

Personalen på Arbetsmarknadsenheten (Arken) består utöver chefen Annalena Rudström av sex vägledare, var­av två är studie- och yrkesvägledare, en socionom, två hälsopedagoger och en är beteendevetare samt därutöver två sociala arbetscoacher, tre arbetskonsulenter som jobbar med praktikdelen, en specialpedagog och en koordinator/administratör.

De har olika uppgifter, det kan handla om att söka upp ”hemmasittare”, jobba mot företagen, sköta språkträningen eller att registrera dem som deltar i Arkens insatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om