Cancersjuk anmäler sjukhuset

Britt-Marie Englund åkte in till akutmottagningen på Tierps sjukhus med svåra magsmärtor gång på gång. Först efter ett år upptäcktes det att hon har långt framskriden cancer. Nu har hennes make anmält Tierps sjukhus.

Britt-Marie Englund sökte hjälp vid akutmottagningen på Tierps sjukhus ett tjugotal gånger innan det upptäcktes att hon har långt framskriden cancer.- Jag har tappat allt förtroende för sjukhuset i Tierp, säger maken Roger Englund.

Britt-Marie Englund sökte hjälp vid akutmottagningen på Tierps sjukhus ett tjugotal gånger innan det upptäcktes att hon har långt framskriden cancer.- Jag har tappat allt förtroende för sjukhuset i Tierp, säger maken Roger Englund.

Foto: Hans Lundgren

Tierp2007-03-06 00:01
För ett år sedan började 44-åriga Britt-Marie Englund få diarré, kräkningar och ont i magen. Därför åkte hon och maken Roger Englund till akutmottagningen på Tierps sjukhus.
- Vi blev väldigt nonchalant bemötta. De kände bara lite på magen, tog blodtryck och gav henne mediciner mot illamåendet, säger maken Roger Englund.
Illamåendet återkom allt oftare. Enligt Roger Englund åkte paret till akutmottagningen ungefär en gång i månaden till en början. I september förra året förvärrades Britt-Marie Englunds hälsa ytterligare och besöken blev ännu tätare.
- Ibland skickade de in henne till Uppsala där hon fick ligga kvar med dropp. Men vi fick aldrig något ordentligt svar på varför hon mådde så dåligt. De sa antingen att det var vanligt illamående, ett virus i kroppen eller urinvägsinfektion, säger maken.
- Det är konstigt att de inte reagerade när vi kom in så ofta. De kändes som de inte riktigt trodde på henne utan bara ville skicka hem henne så fort som möjligt, fortsätter han.

Runt jul blev Britt-Marie Englund ännu sämre och paret åkte in akut två-tre gånger i veckan.
- Hon är ganska smärttålig och hade inte klagat så mycket tidigare. Men nu började hon få så ont att jag blev riktigt rädd, säger Roger Englund som uppskattar att paret besökt akutmottagningen drygt tjugo gånger.
Britt-Marie Englund, som sedan tidigare lider av blödarsjuka och en ovanlig ledsjukdom, sökte även vård hos husläkare i Tierp.
- Eftersom hennes tidigare läkare slutat fick hon komma till olika läkare varenda gång. Det var väldigt rörigt, säger maken.
För en och en halv månad sedan fick hon tid hos en ny husläkare. Husläkaren skrev en remiss till Akademiska sjukhuset för en grundligare undersökning.

Vid röntgen upptäcktes det att Britt-Marie Englund hade en elakartad cancertumör i bäckenbotten. Läkarna bedömde att tumören var för stor för att operera. Just nu genomgår Britt-Marie Englund strålbehandling.
- Prognosen ser ganska dålig ut. Hennes läkare på Akademiska har sagt att tumören antagligen suttit där i ett år. Det gör mig så arg och ledsen. Om de hittat den i tid hade det kanske gått att ta bort den, säger Roger Englund som anmält akutmottagningen på Tierps sjukhus till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.
HSAN ska nu granska Britt-Marie Englunds journal. Därefter ska nämnden undersöka om sjukhuset har gjort något fel.

Annika Gudmundsson, verksamhetschef för Tierps vårdcentrum, vill inte uttala sig om enskilda fall. Hon anser att vården fungerar bra på Tierps sjukhus, men poängterar samtidigt att det är viktigt att patienter som anser sig ha fått fel behandling gör en anmälan.
- Helst ska vi ju se det själva förstås, men det är jätteviktigt att det finns ett system som kan göra oss uppmärksamma på brister i vården, säger hon.
Sedan 2003 har tio anmälningar mot Tierps sjukhus kommit in till HSAN. Två av fallen har lett till en erinran.
- Jag ser det inte som ett straff, utan mer som ett sätt att rätta till fel och förbättra rutiner, säger Annika Gudmundsson.
FAKTA/Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
HSAN är en statlig myndighet som ska pröva om yrkesutövare inom hälso- och sjukvården gjort sig skyldiga till fel i sitt arbete.
Nämnden kan besluta om disciplinära påföljder, antingen i form av en erinran eller en varning.

Källa: HSAN
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om