– Vi valde en ny upphandlingsform när det gäller ombyggnationen av Möbeln - det försenar starten och gör att vi börjar bygga sent i vår, säger Roger Kjettselberg, VD för Tierps kommunfastigheter.
Beskeden till UNT om en byggstart har varit flera de senaste åren. Både tidigt 2017 och hösten 2017 är två tidpunkter som tidigare angetts som start för bygget.
Nu är beskedet att bygget startar under senvåren - senast 31 maj.
– Vad vi pratar om är några månaders försening här. Det här är en stor investering och för oss är det viktiga att projektet blir bra och att de idéer vi har kan genomföras, säger Sofia Nohrstedt, kultur- och fritidschef i Tierps kommun.
När det gäller ombyggnationen, som beräknas kosta 45 miljoner kronor, har Tierps kommunfastigheter valt att göra en så kallad partneringupphandling. Det är första gången som fastighetsbolaget valt den upphandlingsformen.
Den här formen innebär att byggherren Tierps kommunfastigheter och huvudentreprenören Byggpartner gemensamt gör en projektering av hur bygget ska genomföras.
– Det här sättet att jobba skiljer sig mot hur det ser ut i samband med en generalentreprenad där entreprenören själv genom för projekteringsarbetet, förklarar Roger Kjettselberg.
Kjettselberg förklarar att det nya arbetssättet krävt en viss uppstartssträcka med vissa inkörningsproblem.
– Vi ska inom kort påbörja själva projekteringsarbetet. När det är klart kommer huvudentreprenören att gå ut och göra en upphandling av de underentreprenörer som ska involveras i projektet, berättar Roger Kjettselberg.
Detta innebär att byggarbetet försenas och kommer i gång, först i slutet av maj.
– När det gäller byggtiden så påverkas inte den av detta. Den är beräknad till arton månader och det gäller, förklarar Roger Kjettselberg.
En viktig aspekt som brukar lyftas fram när det gäller partnering är att den ökar byggherrens delaktighet i projektet. Vidare säger erfarenheten från andra projekt att kvaliteten blir bättre, tvisterna färre och att kostnaderna oftast följer budget.
I det cirka 2 000 kvadratmeter stora kulturhuset är tanken att det ska finnas bland annat bibliotek, kulturskola, utställningsrum, fritidsgård, mässhall och boulebana. Förutom ombyggnationer kommer en ny glasinfattad entré, som vätter ut mot järnvägen att byggas.
När det gäller utomhusmiljön så ska den fräschas upp med ett torg, en scen där man ska kunna visa utomhusbio, skateramp, stolar och bord och lekplats.