Bygg och el – utbildningarna som ger jobben

Väljer man byggprogrammet på Högbergsskolan i Tierp eller elprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo är förutsättningarna för jobb goda. Det framgår av en undersökning av Näringslivets ekonomifakta.

Välj rätt yrkesutbildning på gymnasiet och jobbet är säkrat. Väljer man byggprogrammet i Tierp eller elprogrammet i Gimo är förutsättningarna för jobb mycket goda.

Välj rätt yrkesutbildning på gymnasiet och jobbet är säkrat. Väljer man byggprogrammet i Tierp eller elprogrammet i Gimo är förutsättningarna för jobb mycket goda.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Tierp2020-01-20 17:00

I undersökningen som gjorts har man undersökt hur vägen in på arbetsmarknaden ser ut i landet, efter att man gått ut gymnasiet. Det konstateras bland annat att vissa yrkesutbildningar har en hög attraktionskraft och att många som gått dem är etablerade och har arbete fem år efter utbildningen.

Byggprogrammet och handels- och administrationsprogrammet på Högbergsskolan i Tierp är bland de utbildningar som lyfts fram i undersökningen och där i princip alla som gått dem de fem senaste åren fått jobb. 

– Vi vet att våra yrkesutbildningar har gott anseende och att i stort sett alla som går dem får jobb efter färdig utbildning, säger Hans Andersson, biträdande rektor på Högbergsskolan och ansvarig för både byggprogrammet och handels- och administrationsprogrammet.

Vad är det som ni gör bra?

– Vi utvecklar hela tiden våra kontakter med näringslivet och arbetar med att skapa en starkare koppling till företag under elevernas utbildning. Bland annat jobbar vi nu med att utöka praktiktiden ytterligare för våra elever.

I undersökningen har man också undersökt medianinkomsten efter fem år.  För dem som gått byggprogrammet på Högbergsskolan är den 31 900 kronor medan den är 23 900 kronor för dem som gått handels- och administrationsprogrammet.

Anna-Lena Holmström, regionschef för Svenskt Näringsliv i Uppsala län, uppmanar alla ungdomar som nu ska göra sina gymnasieval att utgå från fakta.

– Se till att vara välinformerad och göra ett val som bygger på fakta och inte att man bara tror något. Det är även en missuppfattning att en praktisk gymnasieutbildning inte skulle ge möjlighet till högskole- eller universitetsstudier längre fram i livet, säger Anna-Lena Holmström.

Även elprogrammet på Bruksgymnasiet i Gimo får ett högt resultat i undersökningen med en etableringsgrad på 93 procent och en medianlön på 35 000 kronor fem år efter examen. I Enköpings kommun sticker fordonsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ut lite där 81 procent av studenterna har jobb efter fem år.

– Både när det gäller Bruksgymnasiet och Westerlundska gymnasiet har man jobbat nära olika företag när det gäller praktik. Detta är en faktor som ökar möjligheterna att få arbete, menar Anna-Lena Holmström.

Näringslivets Ekonomifakta  är en del av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!