Byalag blir tungan på fibervågen

Glesbygden spelar en avgörande roll för om Tierp ska nå det klubbade målet att nio av tio hushåll i kommunen ska ha möjlighet att koppla upp sig mot fiber 2020.

Kommnalrådet i Tierp, Bengt-Olov Eriksson (S)

Kommnalrådet i Tierp, Bengt-Olov Eriksson (S)

Foto: Erik Leijonhufvud

Tierp2017-01-10 08:05

I ett rymligt tjänsterum i kommunhuset sitter ett litet nav i Tierps arbete för att sprida fibermissionen: kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) och samhällsbyggnadschefen Thomas Kihlström. Det är de två som har de tyngsta rollerna i projektet med att gifta ihop kommunen med fiber.

– Det här är framtidens kommunikationsmedel när det gäller att snabbt transportera stora informationsmängder i realtid, säger Bengt-Olov Eriksson.

– Det här är ett konkurrensmedel för oss som skapar förutsättningar för landsbygden. Ett mindre företag i till exempel Hållnäs är lika beroende av bra kommunikationsmöjligheter som ett större företag i Söderfors, säger Thomas Kihlström.

De är båda överens om att företagens förutsättningar på landsbygden är en överlevnadsfråga.

– Den här utbyggnaden är minst lika viktig som elnätet och telenätet, säger Bengt-Olov Eriksson.

Regeringen har ett mål om att 95 procent av befolkningen i hela landet ska ha tillgång till fibernät med 100 Mbit/s senast under år 2020. Flera kommuner i Skåne har nått det sedan tidigare och det finns kommuner som satt upp målet att 100 procent av invånarna ska ha möjlighet till fiberanslutning om fyra år. Lilla Tierp ligger inte långt efter.

– Det är jättebra att Tierps kommun har en hög målsättning, nu gäller det bara att förverkliga den, säger Niclas Karnhill, ansvarig press och samhällskontakter på IP-Only.

Han säger att företaget har en högre ambitioner än kommunen, nämligen 100 procent anslutning i de fem tätorter i Tierp där man gräver fram fiber. I dag har företaget fått sammanlagt 900 hushåll i Karlholm, Skärplinge, Söderfors, Tobo och Månkarbo att teckna sig för fiber. Målet är att de hushållen ska vara anslutna till fibernätet senast under första kvartalet nästa år. Det skulle i sin tur innebära att det sedan finns möjlighet att efteransluta 900 hushåll till, det vill säga dem som inte nappade under "den första vågen", som Niclas Karnhill uttrycker det.

När det kommer till boende utanför tätorterna är en förutsättning att det finns ett tillräckligt stort intresse för att gräva fram fiber.

Och förmodligen blir viljan att bilda byalag och fiberföreningar avgörande för om Tierp ska nå kommunens mål och på sikt regeringsmålet. Kommunen har en stor landsbygd och här måste avståndet till fibernätet kompenseras med en vilja och ett engagemang.

– Vi har sedan tidigare en bredbandssamordnare i kommunen som har kontakt med byalag och kan vara behjälplig när det kommer till frågor om att ansöka om statliga bidrag med mera, säger Thomas Kihlström.

– Utmaningen är landsbygden, säger Bengt-Olov Eriksson.

Han menar att det gäller att vara framsynt och tänkta långsiktigt. Han tror att det är en tidsfråga innan kopparledningarna försvinner även i Tierp.

– Det som funkar i dag kommer inte att funka i morgon.

Ljus blir till elektriska impulser

Fiberoptik är ett optiskt system där ljus leds genom så kallade optiska fibrer vars kärnor är gjorda av mycket rent glas eller plast från flera millimeters diameter ned till mindre än ett hårstrås diameter. Överföringssystemet består av en sändare och en mottagare. Sändaren skickar ut ljus som mottagaren översätter till elektriska impulser som skickas till dator, tv eller telefon.

Strax före jul lanserade regeringen en ny bredbandsstrategi. En halv miljon svenskar ska få tillgång till snabbt bredband inom fyra år (minst 100 Mbit/sekund senast 2020).

Målet som regeringen satt delas in i tre steg:

År 2020 ska 95 procent av alla hushåll och företag ha tillgång till bredband med en hastighet på minst 100 Mbit/sekund.

År 2023 ska hela Sverige ha stabila mobiltjänster av god kvalitet

År 2025 ska hela Sverige ha tillgång till snabbt bredband.

Källa: fibertillalla.se, Sveriges radio

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!