Efter ett stort antal rapporter om utnyttjade bärplockare ändrade Migrationsverket förra året riktlinjerna för personer som kommer till Sverige utanför Europa. Men inom EU gäller fri rörlighet och för de huvudsakligen bulgariska bärplockarna som befinner sig i Mehedeby finns därför inga garantier, varken när det gäller lön eller arbetsförhållanden.
När UNT ringer olika bäruppköpare förnekar de att de handlar bär i Mehedeby och hänvisar i stället till varandra.
Bäruppköparen Niclas Adolfsson vid Svenska bärkraft AB medger dock att det inte är omöjligt att en del av bären som han köper upp har plockats i Mehedeby från början. Trots de osäkra förhållandena kring bärplockare som kommer till Sverige från andra EU-länder anser han att det är bättre att bärplockarna inte är bundna till en viss uppköpare genom anställningsavtal. Då kan de sälja till vem som helst menar han, och riskerar inte att arbetsgivaren dikterar priset. Han konstaterar dock att alltför många har rest till Sverige för att plocka bär i år.
– Vi har inte påverkat någon att komma hit utan vi köper av alla som vill sälja bär, oavsett om de är svenskar eller om de kommer från andra länder, säger han.
Fallckolm Cuenca, som ursprungligen kommer från Bulgarien men numera är bosatt i Stockholm, arbetar med utvecklingsfrågor och mänskliga rättigheter och har tillbringat flera dagar vid lägren omkring Mehedeby under veckan för att bland annat hjälpa till med tolkning. Han är bekymrad över situationen och berättar att han bland annat sett en man bli nekad vatten vid ett serveringsställe i Mehedeby. Han berättar också att flera av bärplockarna påpekat att de inte är vana att leva under dessa omständigheter, i hemlandet bor de i hus som de själva äger. Men flera har förklarat att den ekonomiska krisen tvingar dem att söka arbete utanför Bulgariens gränser, och en del är säsongsarbetare som kommer att resa vidare efter sommaren, bland annat till Spanien för att plocka druvor eller mandariner.
Fallckolm Cuenca konstaterar att det råder dålig insyn i vem eller vilka det egentligen är som köper bären från bärplockarna.
– Det finns mellanhänder som köper upp och säljer vidare bären men folk blir väldigt förtegna när frågan tas upp, säger han.
Todor Spasov, som under natten till torsdagen jagades av flera bilar på väg till lägret har bestämt sig för att låna pengar för att kunna resa hem.
– Jag saknar min säng och att kunna ta en dusch. Och jag saknar solen. Jag tror inte att svenskarna vet vad misär är för de har aldrig behövt uppleva det själva, säger han.
Bulgariska bärplockare mer utsatta
Efter skärpta riktlinjer garanteras bärplockare från länder utanför EU rimliga löner och arbetsförhållanden. Men för de bulgariska bärplockarna utanför Mehedeby i Norduppland finns inga garantier.
Bulagriska bärplockare i lägret i Mehedeby.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
FAKTA
Fri rörlighet inom EU
Alla EU-länder omfattas av reglerna om fri rörlighet. Den fria rörligheten innebär att EU-medborgare har rätt att resa till och vistas i ett annat medlemsland i tre månader.
EU-medborgare har rätt att stanna längre tid än tre månader i ett annat EU-land om hon eller han är där för att arbeta eller driva eget företag, studera eller leva som pensionär.Källa: EU-upplysningen
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!