Mötesanordnare var Idé- och utvecklingsgruppen i Karlholm och kvällens samtalsledare var Bo S Englund. Folkets hus var fyllt av ett 50-tal deltagare, varav ungefär hälften haft någon koppling till Karlit och en stor del av dem är direkt berörda av konkursen. Vid mötet kunde de ställa frågor till företrädare för kommun, länsstyrelse och andra institutioner som kan bidra till omställning och nyföretagande.
Idégruppens ordförande, kyrkoherde Lars Gustafson, inledde med att beklaga att en nyckelperson saknades. Konkursförvaltaren advokat Anders Norman var förhindrad att delta och hade avböjt medverkan med hänvisning till konkursarbetets läge. GS-fackets ordförande Tommy Mårtensson, med insyn i förvaltarens arbete och som själv talar för ett hundratal av dem som förlorat jobbet, sammanfattade det han visste:
– De letar intressenter och räknar på budgetar för att sälja företaget helt eller i delar. Han tar vad han får och han jagar.
Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) svarade på direkt fråga att kommunen inte kan starta ersättningsföretag, men lovar stöd till idégruppen och till att fortsätta marknadsföra kommunen för att locka nyetableringar.
– Jag tror definitivt på en framtid för Karlholm, med unikt läge vid kusten, sa han.
Därefter gick frågan om insatser för framtiden runt till representanterna för Länsstyrelsen, Regionförbundet, Nyföretagarcentrum och Tierps företagare. Ingen gav konkreta löften, men alla sa sig villiga att med olika resurser ge stöd till rådgivning, nyföretagande eller projekt.
En av de framtidsidéer som vädrades var en satsning på det unika Karlholmsbrödet efter 350-årigt recept. Andra satsningar på besöksnäringen återkom från flera håll.
– Det finns en några år gammal projektplan för hamnområdet om rökeri, campingstugor med mera. Kan man fortsätta med det underlaget, undrade Lennart Backman.
Fullt möjligt med en ny projektansökan om EU-stöd trodde Per Jonsson, som spelar rollen av kommunens näringslivschef.
Kenneth Holmström från Nyföretagarcentrum varnade för att alltför ensidigt satsa på besöksnäringar.
– Jag tror att ni även ska tänka industri, sa han och pekade på mycket nytänk kring miljö och grön teknik.
Lennart Backman skickade en begäran till Arbetsförmedlingen om att genast öppna ett kontor på orten, så att de arbetssökande har någonstans att gå.
Och Per-Arne Juhlin efterlyste proffshjälp så att allt jobb med att samla och hålla ihop idéerna inte vilar på ortsborna själva.
– Vi rese oss igen, var mötesledare Bo S Englunds hoppfulla sammanfattning av kvällen.
018-478 11 98
TÄNK INDUSTRI. Besöksnäring i all ära, men jag tror även ni ska tänka industri, sa Kenneth Holmström från Nyföretagarcentrum.På första bänk från vänster Tommy Mårtensson, GS-facket på Karlit, Bengt-Olov Eriksson (S) och Per Jonsson från Tierps kommun. Foto: Anders Badner
GOD MORGON. Det kanske är dags för en God morgon-Karlholm, sa utvecklingsgruppens ordförande, kyrkoherde Lars Gustafson, med erfarenhet från hårda tider i Skutskär. GS-fackets Tommy Mårtensson och Bengt-Olov Eriksson begrundar. Foto: Anders Badner
EN VÄG FRAMÅT. Vi reser oss igen. Med de orden avrundade Bo S Englund måndagskvällens möte om framtiden för Karlholmsbruk. Foto: Anders Badner
Citat
Bruksorten försöker resa sig igen
Efter Karlitgruppens konkurs behöver Karlholmsbruk alla goda idéer som tänkas kan för att möta framtiden och klara jobben. Några prövades vid ett möte på måndagskvällen.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!