Brukets varsel betyder mindre för Tobo nu

Blir det så många som 35 som får gå när Munters i Tobo ska effektivisera? Och nog det alltid är tråkigt att en ort tappar jobb. Men hur stora blir egentligen konsekvenserna för Tobo?

Britt Olsson har bott 20 år i Tobo. Hon saknar den kommunala servicen mest.

Britt Olsson har bott 20 år i Tobo. Hon saknar den kommunala servicen mest.

Foto: Hans E Ericsson

Tierp2008-02-07 18:29
Det är stålgrått och bistert blåskallt i Tobo på torsdagsförmiddagen. Få själar ute, vi får söka upp folk, på bensinstationen, kiosken, hejda cyklar och rullatorer för att få veta: Vad betyder ett varsel som Munters häromdagen för en liten bruksort med en enda bärande industri?
På macken träffar vi Stefan Blom, fastighetsskötare i Tobo men Tierpsbo. Han tror inte att det är så många ortsbor som jobbar på fabriken.

- De flesta kommer nog utifrån, från Tierp och Örbyhus. Och så här har det varit med Munters förut. Det går upp och det går ned. Men vad ska man säga, det är klart att det är för jäkligt att de ska behöva varsla.
Selvy Edin är stand in för sonen i kiosken.
- Visst är 35 personer rätt mycket för en så liten ort. Fast jag har inte hört nåt. Inget prat om varslet alls.
Nej, man väntar och ser.
- Vi har varit med förr, säger Tage Elvin.

Han både bor i Tobo och jobbar på Munters. Sedan tio år, som materialplanerare.
- Det har varslats tidigare. Men då har man börjat lågt, och så har fler fått gå till slut. Känslan bland oss anställda nu är väl att man har gjort tvärtom, man har tagit i. För nog är vi förvånade över att det ska ha blivit på det här viset, när vi har fått höra att fabriken går bra.
- Och Tobo har ju genomlidit så förbaskat mycket, tycker han.
- Det är bara tre år sedan skolan lades ned.

Britt Olsson har samma perspektiv.
- Biblioteket och posten är också borta. Det finns ju ingen framtid då.
Rigmor Westerberg är född och uppvuxen på orten.
- Det sämsta är att alla affärer har försvunnit. Man kan inte ens köpa torkarblad till bilen nu sedan Svedbergs slog igen.
Men Kerstin Howarth ser det lite annorlunda, det är nya tider. Hon har själv arbetat på Munters. Fast det var mer än 20 år sedan.
- Och det är inte som förr. Folk jobbar här och bor någon annanstans. Eller tvärtom. I början på 80-talet var det många ortsbor som jobbade på Munters, nu betyder fabriken inte lika mycket för Tobo längre.

Hur det än går, hur många som tills sist än tvingas gå, så inte blir de utan jobb:
- Nej, vi känner ingen oro i det läge vi har i dag. Här frigörs arbetskraft som behövs på annat håll, det är duktigt folk med färska och bra referenser, säger Lars Irenéus, arbetsförmedlingens chef i Tierp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!