Bruket öppnar portarna

Snöhögarna i Strömsbergs Bruk är fortfarande två och en halv meter höga. Men det går ändå inte att ta miste - våren är på väg.

Lars Nilsson förestår skogsbruksmuseet i Strömsberg. Älghornssamlingen är unik och består av horn från 600 älgar, skjutna på brukets egna marker.

Lars Nilsson förestår skogsbruksmuseet i Strömsberg. Älghornssamlingen är unik och består av horn från 600 älgar, skjutna på brukets egna marker.

Foto: Peo Österholm

Tierp2010-04-04 10:02
Folk sitter på kafébord någon meter från snöhögarna och lapar vårsol. Det är inte bara konsten som lockar människor till Strömsberg på påsken. Bruket öppnar också sina industriminnen för allmänheten.
- Minnen i pluralis, betonar ordföranden i stiftelsen Strömsbergs Industriminnen, Erik Form. Vi har inte bara det gamla järnbruket utan också skogsbruksmuseet.
Men till det lite avsides skogsbruksmuseet kommer inte så många. De som tar sig dit får se en unik, föreståndaren Lars Nilsson gissar världsunik, älghornssamling, långa rader med älghorn insamlade från älgar skjutna på brukets marker 1936-53.

- Det handlar om 600 älgar. Men det är inte kanske hornen som är det intressanta utan all data som samlats in om varje älg.
Strömsbergs sista såg lades ner 1961 men det kvarvarande skogskontoret las ner så sent som 2005. I lokalerna huserar nu något som faktiskt blivit en turistattraktion, Strömsbergs kafé.
- Vi hade 300 gäster på långfredagen, säger Gunnar Bjurvald som tillsammans med hustru Eva driver kafeet.
Men ändå är det Upplands, kanske Sveriges, bäst bevarade och kompletta järnbruk som är den stora turistattraktionen. Särskilt den välbevarade lancashiresmedjan är nästan intakt och sätter besökarnas fantasi i rörelse. Det ser ut som om smederna just gått ut från sista skiftet. Dessa smeder hade inte bara ett tungt utan framför allt smutsigt jobb. Att gå hem och sova efter jobbet, det accepterade nog inte ens smedshustrurna.

Smederna skulle smutsat ner lakanen. Så de fick sova i skift på jobbet. På lördagen var det tvättdags i smedjans badrum och där fanns även något som måste varit de första duscharna i Sverige, installerade redan i slutet på 1800-talet.
Bruket anlades 1643. Under många år forslades dannemoramalmen till Strömsberg på pråmar på Tämnarån. Lastkajen ligger rakt nedanför herrgården. 1917 byggde man järnväg från Tierp. Men tre år senare säckade järnbruket ihop. Ägaren, en greve Wachtmeister sålde till Stora Koppparberg som fick 44 000 tunnland skog. Som man äger än idag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om