Bruket gjuter fotbojor för miljöns skull

Med tre ton fotbojor i gjutjärn från Tierps Järnbruk AB ska två konstnärer kedja fast sig på Sergels torg i Stockholm för att illustrera hur vi sitter fast i produktionen av koldioxid.

Jättefotbojor

Jättefotbojor

Foto: Anders Badner

Tierp2012-03-15 11:04

Det är en av många aktioner i anslutning till Världsnaturfondens klimatkampanj Earth Hour.
– Vi vill belysa inlåsningen i vårt behov av att sluka och producera koldioxid. Det säger Mats Bigert, som tillsammans med kollegan Lars Bergström varit en uppmärksammad och aktivitetsskapande konstnärsduo ända sedan de möttes på konsthögskolan på 1980-talet.

Inför årets klimatkampanj fick de frågan från WWF om att medverka inför Earth hour day med en konstaktion. För Mats Bigert var det inte svårt att tacka ja och så föddes idén om att kedja fast sig i sin koldioxidskuld.
– Det har gått slentrian i debatten om koldioxidutsläppen och den har kommit lite i skymundan, tycker han.

Samtidigt vill de med aktionen bidra till att påminna om det Mats Bigert kallar för social aktivistkonst.
– Just nu väldigt tongivande i världen, men något som kommer bort på en marknad där konst mest betraktas som en handelsvara.

Han jämför med andra världskända verk med stor betydelse, till exempel Carl Fredrik Reuterswärds icke vålds-skulptur i form av en revolver med knut på pipan och som bland annat står utanför FN-högkvarteret i New York.
– En väldigt stark symbol, säger Mats Bigert.

För Tierps Järnbruk är samarbetet med konstnärsduon Bigert och Bergström inte nytt, men att gjuta mer än 300 kilo tunga molekyler blev en utmaning.
– En rund form är något av det svåraste man kan göra. Det säger platschefen Tomas Karlsson. Han förklarar hur kulan kan få håligheter eller sjunka ihop och deformeras, eftersom skalet svalnar först och det uppstår materialbrist i takt med att den flytande massan inuti stelnar och minskar i volym.

För formmakaren och gjutaren Jocke Blom kommer konstarbetet som en kul utmaning och ett välkommet avbrott i det vardagliga arbetet med industrigjutgods.
– Det här är jätteroligt, för det är något jag aldrig kommer att göra igen, säger han.

Duon Bigert-Bergström har tidigare gjort flera installationer med miljökoppling.
– En av våra första utställningar handlade om det perfekta artificiella klimatet, biosfär 3, en replik av ett projekt i Arizona där man försökte bygga en kopia av jorden inne i ett växthus. Det går förstås inte och det slutade i en ekologisk katastrof.

En gemensam nämnare i deras projekt är att betraktaren görs delaktig i verket.
– Vi vill höja närvarokänslan. Många är trötta på abstrakta diskussioner. Fotbojan blir en fysisk symbol för hur mycket koldioxid vi släpar efter oss eller släpper ut efter oss. Det kanske kan få betraktarna att stanna upp en sekund och tänka efter. Om inte annat så kanske någon snubblar på dem, säger Mats Bigert.

Den 16 mars kommer de att under tolv timmar kedja fast sig själva på Sergels torg. Därefter kommer fotbojorna att ligga kvar på torget och spridda som satelliter i Stockholm, bland annat utanför Rosenbad och riksdagshuset under två veckor fram till Earth hour day.
– Vem som helst kan koppla fast sig, säger Mats Bigert.

Han räknar med att många vill bli en del av konstverket och kedjar fast sig och varandra för att ta mobilbilder och skicka runt.
– Det här är inte beprövat. Vi har ingen aning om hur människor reagerar. Det är ett psykologiskt experiment. Vågar man stå där och visa upp sig i sin skuld, funderar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om