– Inom kvintetten kände vi att det varit en för snabb process och att delaktigheten i framtagandet av förslaget varit bristfällig. Nu måste ett nytt förslag diskuteras och förankras inom skolledningen och bland lärare och elever innan ett nytt beslut kan fattas, säger Lotta Carlberg (C), ordförande i utskottet för barn och ungdom.
Tanken var att förslaget, som tidningen tidigare berättat om, skulle antas på onsdagens utskottsmöte.
Så blev det inte.
På tisdagskvällen kom beskedet från den styrande politiska kvintetten (C, M, L, KD och MP) att förslaget till ny skolorganisation i Tierps kommun dras tillbaka.
Vid onsdagens möte sa ett enigt utskott ja till att ärendet återremitteras till tjänstemännen i kommunen för ytterligare översyn och förändringar. Ett nytt förslag ska vara klart så att ett beslut ska kunna fattas i december i år.
I beslutet sägs också att rektorer, skolpersonal, skolledning och elever ska ges möjlighet att få tycka till och komma med förslag på ny skolorganisation.
Vad betyder det här beslutet när det gäller förslaget om att två högstadieskolor blir en i Tierps köping i framtiden?
– Det kan man inte säga något om nu. Det får den nya utredningen visa, säger Lotta Carlberg.
LÄS MERA: En högstadieskola i Tierps köping
Från det största oppositionspartiet - Socialdemokraterna - ställer man sig frågande till hela handläggningen.
– Först för en vecka sedan fick vi ta del av utredningen. Innan dess har det bara varit lite löst snack om den. Att få en vecka på sig att sätta sig in i ärendet, det är inte seriöst, menar Linda Friberg (S), vice ordförande i utskottet för barn och ungdom.
Lotta Carlberg förklarar att utredningsförslaget gick ut för en dryg vecka sedan, men att frågan varit uppe till diskussion på två tidigare möten i utskottet för barn och ungdom under året.
Från socialdemokraternas sida välkomnar man att frågan ska utredas ytterligare.
– Däremot anser vi att även de politiska partierna ska få delta i utredningsarbetet, vilket kvintetten sa nej till, säger Linda Friberg.
Lotta Carlberg menar att de politiska partierna inte ska delta i utredningsarbetet och utforma olika detaljer.
– Det är en hur-fråga där politiken inte ska delta.
Linda Friberg konstaterar också att utredningen saknar en konsekvensanalys vad förslaget innebär för personal, elever och organisation samt vad den kostar i kronor och ören.
I det beslut som togs sägs att när utredningen nu ses över kommer analyser som berör personal, elever, ekonomi, organisation och lokaler att göras.