Att den nya stationen med gemensamma lokaler för ambulans och räddningstjänst blir dyrare än först beräknat berättade UNT om redan i slutet av juni. Då kom ett reviderat avtal mellan kommunerna i den gemensamma räddningsnämnden med grund i en ny totalkostnad på omkring 95 miljoner kronor.
Ungefär 60 miljoner av dessa rör brandstationen, vilket är väsentligt mer än de 35 miljoner som första avtalet pekade på.
Inte särskilt anmärkningsvärt tycker Bengt-Olov Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande i värdkommunen Tierp:
– Den första beräkningen var bara en schablonkostnad, säger han.
Bengt-Olov Eriksson påpekar att den första kostnadskalkylen inte byggde på någon grundligare utredning av stationens utformning och verksamheternas behov. Det gjordes senare och är vad som ledde fram till att avtalet mellan berörda kommuner skrevs om. Kommunens andelar förändras heller inte i det nya avtalet, vilket betyder att större delen av merkostnaden faller på Uppsala kommun.
Platsen för den nya anläggningen är bestämd och utgörs av omkring 8 000 kvadratmeter mark innanför den byggnad som Kastbo Reparationer nu uppför vid XL Bygg. Tierps kommun säljer marken till den blivande räddningsstationens ägare. Vem det blir är inte klart i dagsläget, eftersom det hänger ihop med den relativt nya bygg- och ägarmodell som nu ska prövas. Klart är i alla fall att varken Tierps kommun, den gemensamma räddningsnämnden eller landstinget blir ägare.
– Det kostar ju ganska mycket. Av den anledningen har vi kommit överens om att landstingsfastigheter ska upphandla både en byggare och någon som ska äga. Det säger Per Jonsson, Tierps kommuns företrädare i projektet.
Byggare och ägare kan teoretiskt bli ett större bygg- och fastighetsbolag, men även bli olika parter.
– Det finns ett antal fastighetsbolag som är intresserade av att äga och förvalta den här typen av fastigheter, säger Per Jonsson.
Därefter blir ambulansen genom landstinget och räddningstjänsten genom berörda kommuner hyresgäster.
Planarbetet för den nya anläggningen pågår och ny plan väntas ha vunnit laga kraft om några månader. Först då kan bygget upphandlas. Någon gång hösten 2017 ska stationen kunna tas i bruk, med bättre och mer ändamålsenliga lokaler för både räddningstjänst och ambulans och med bättre utryckningsvägar åt alla håll och utan behöva köra genom bostadskvarter som i dag.
– En alldeles utmärkt lokalisering för båda verksamheterna, säger Per Jonsson.