Brandmän på heltid försvinner

På fredagen fattades beslut om att ersätta heltidsbrandmän med deltidsbrandmän nattetid och på helger vid stationerna i Tierp och Östhammar. Förändringen innebär att ett tiotal renodlade brandmannatjänster försvinner och enligt brandmännen själva blir beredskapen avsevärt sämre.

Tierp2009-12-18 18:00
Förslaget från räddningschef Lars-Erik Falk hade redan före mötet väckt stark kritik. Men räddningstjänst Nordupplands politiska nämnd, direktionen, var enig när beslutet fattades.
- Det blir en förstärkning dagtid och även om det blir en något längre utryckningstid andra tider på dygnet så är det en sammanhållen styrka som åker ut, säger direktionens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S).

I dag består beredskapen av en mix av heltids- och deltidsbrandmän dygnet runt i Östhammar och Tierp. I framtiden kommer det inte att finnas några brandmän på plats alls på stationerna nätter och helger. I stället ska deltidsbrandmän som befinner sig i hemmet ta sig till stationen för utryckning (även heltidsbrandmän med beredskap i hemmet kan förekomma).
Räddningschefen Lars-Erik Falk påpekar att systemet med deltidsbrandmän fungerar bra vid de mindre brandstationerna i kommunerna. Men brandmännen poängterar att heltidsanställd personal rycker ut på 90 sekunder från larm medan det tar sju minuter innan natt- och helgtjänstgörande deltidspersonal är på plats för uttryckning.
- Det blir en ganska stor fördröjning. Det kan verka som om det inte är så många minuter men om man ser på hur ett brandförlopp utvecklar sig så är det under de första minuterna som du har en chans att göra något, säger Roine Jansson vid stationen i Östhammar.

Han tillägger att utryckningstiderna är extra viktiga nattetid när människor ligger och sover.
- Då kan de inte alltid ta sig ut själva och det är viktigt att det går fort. Och det är inte mindre larm under den tiden på dygnet.
Även Fredrik Torstensson vid brandstationen i Tierp är kritisk. Enligt honom är 75 procent av alla larm i Tierps kommun i köpingen eller i tio minuters radie runtomkring. Det är anledningen till att man tidigare valt att ha heltidsbrandmän som kan rycka ut snabbt vid just den stationen.
- Vi slåss emot minuterna och sekunderna. Det är på det vi räddar liv.

Både Roine Jansson och Fredrik Torstensson befarar också att det kommer att bli svårt att rekrytera de deltidsbrandmän som krävs.
- Man har redan sänkt de fysiska kraven men får ändå inte tag i folk. Det ska bli intressant att se hur de ska sy ihop det här. På något sätt går det väl men det kommer att gå ut över kvaliteten, säger Fredrik Torstensson.
Bengt-Olov Eriksson menar dock att det är en avgörande skillnad när det handlar om deltidsbrandmän som bara ska jobba natt och helg.
- Det breddar rekryteringsbasen. Som det är i dag måste man både bo och jobba i Östhammar eller Tierp, nu behöver man bara bo där.

Sammanlagt försvinner tio renodlade brandmannatjänster med den nya beredskapsmodellen.
- Men modellen kommer att införas successivt och vi har också en del pensionsavgångar framöver. Så det återstår att se hur många som riskerar att sägas upp, säger Bengt-Olov Eriksson.
Den besparing som krävdes av räddningstjänst Norduppland var 1,7 miljoner kronor. Men den nya modellen sparar mer än så. De pengar som blir över ska användas till utbildningar och inköp av materiel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!