Brand lockade tusentals nya individer
Naturvårdsbränningen i Båtforsreservatet i Norra Uppland för ett par månader sedan lockade tusentals individer av ett hundratal olika arter. En röd parasitväxtstekel är den största överraskningen hittills. Den har inte skådats i Uppland under de senaste 100 åren.
Det var i mitten av juni som länsstyrelsen brände av ett 1,5 hektar stort område i kanten av naturreservatet Båtfors i norra Uppland. Syftet var att locka utrotningshotade insekter och svampar till det svedda området, arter som kräver denna typ av växtplats för att över huvud taget överleva.
- Vissa typer av skalbaggar dyker upp så fort de upptäcker röklukten. De kan komma miltals härifrån, spådde Lars Ove Wikars när han studerade naturvårdsbränningen i juni.
När branden lagt sig placerade han ut ett 20-tal insektsfällor. En kollega från Zoologiska institutionen vid Uppsala universitet satte upp ett tiotal fällor.
Redan ett par dagar efter branden hade mängder med insekter slagit sig ned i området, bland annat rökflugor som svärmade i glödgade myrstackar och fuktbaggar som tog med sig svampar till området.
I början av juli tömdes fällorna på tusentals insekter.
- Förvånansvärt få trots allt, säger Lars Ove Wikars.
Få överraskningar
Den intressantaste fångsten hittills är en röd parasitväxtstekel som inte påträffats i Uppland under de senaste 100 åren. Men för övrigt var det få överraskningar.
- Det är ju oerhört spännande med den röda parasitväxtstekeln. Man undrar var den kommer ifrån.
Han är osäker på varför inte fler intressanta arter har lockats till området, särskilt de så kallade brandspecialisterna borde ha infunnit sig i stora skaror.
- Förmodligen beror det på att det är för få områden i närheten som eldhärjats under senare tid. För fyra år sedan brann ett fem hektar stort område längs järnvägen i Marma, men för övrigt har det varit dåligt med bränder.
För några dagar sedan plockade han bort samtliga fällor i området. Fällorna innehöll inga överraskningar.
Närmast ska Lars Ove Wikars analysera och katalogisera insekterna som fastnat i fällorna. Han ska också dokumentera utvecklingen i det brända området genom att bland annat studera svampflora och övrig vegetation.
Naturvårdsbränningen som sådan ser han som en stor framgång.
- Det är mycket svårt att anlägga en naturvårsbrand. Här lyckades man få till ordentliga eldsflammor som dödade träd. Dessutom åstadkom branden en rejäl påverkan på markvegetationen, hela humuslagret brändes bort. Det är inte självklart att man uppnår något av detta vid en naturvårdsbränning, säger Lars Ove Wikars.
Inom ett par tre år räknar han med att länsstyrelsen ger klartecken för ytterligare en naturvårdsbränning inne i Båtforsreservatet. Enligt planerna ska ett ca tio hektar stort område brännas av.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!