Dammet ryker kring skördetröskan som rullar fram och tillbaka på den stora åkern utanför Månkarbo. Hans-Göran Pettersson stannar som hastigast till vid vägkanten, varje minut är dyrbar. Han stryker oroligt bort några regndroppar från armen, men än så länge är vädret bra. Sex dagar i sträck har han kört runt på åkern i tolv timmar, sedan åker han hem och sköter torkmaskinen till två eller halv tre på natten. Efter några timmars sömn sätter han sig i skördetröskan igen.
– Vi har haft kanonväder, det är inte ens dagg på kvällarna. Just nu skördar vi mer än vi hinner torka, så när vi väl är klara med det här har vi nog fyra–fem dagars torkningsarbete kvar, säger Hans-Göran Pettersson.
Han har lång skäggstubb och berättar att han hört alla låtar på radion hundratals gånger, men verkar glad ändå. Hans-Göran Pettersson tycker att det är spännande att följa utvecklingen på åkrarna och planera inför nästa säsong.
1985 tog han över sina föräldrars gård Ullforsbro och han äger 300 hektar tillsammans med grannen Ulf Wesslén. Egentligen har han odlandet som bisyssla, i vanliga fall kör han lastmaskin. Att vara bonde handlar allt mer om att sitta framför datorn. För att få ut maximal vinst från sina åkrar gäller det att sälja vid rätt tillfälle. Vad som händer i världen påverkar hela tiden prisnivån och det finns många hemsidor där det spekuleras i hur det ska bli.
– Torkan i Ryssland har gjort att de kanske bara kan leverera hälften av vad de räknade med och översvämningar har också drabbat många bönder runt om i världen. Än så länge finns stora lager med vete, men om man tvingas använda dem kanske prisnivån kommer att ligga kvar på en bra nivå, säger Hans-Göran Pettersson. Själv har han sålt hälften av sin skörd redan innan han började tröska. Redan nu kan man låsa priset för maltkorn inför nästa år om man vill. Det handlar om gambling. Förra året gjorde Hans-Göran Pettersson en förlust, men det var första gången.
Nu har han två tredjedelar kvar att skörda, och till eftermiddagen förutspås regn. Men innan dess ska helst allt höstvete vara intaget, eftersom det är känsligt för regn. Man vill ha låg vattenhalt och framför allt ett bra falltal, det vill säga vetet ska fungera bra till bakning.
– Det här höstvetet ser jättebra ut. Vattenhalten ligger på 14-16 procent, den brukar vara ungefär 20 procent, säger Hans-Göran Pettersson.
Vete av sämre kvalitet säljs som foder och då får han 20 öre mindre betalt per kilo. Så tills regnet kommer är det bara att bita ihop och köra vidare.