På mottagningen har man anpassat sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer och det är rejäla avstånd mellan hussar och mattar och deras djur som gäller i väntrummet.
– Vi har bara tre stolar i väntrummet. Ofta har vi mer än tre som väntar, men då får en del vänta utanför eller i sina bilar med sina djur, berättar Elna Eksell som tillsammans med sin man Per driver XL Vet i Örbyhus och Tierp.
När tidningen är på plats är det tidig eftermiddag och flera hundar och katter är inbokade för undersökningar och behandlingar.
– Man kan säga att nittiofem procent av de djur vi tar emot är hundar och katter. Ibland blir det även någon kanin eller fågel, förklarar Per Eksell.
Den här eftermiddagen är Tobobon Björn Isensköld på plats med sin nioåriga stiliga stövartik Isa som har en tumör högt på vänsterbakben som ska undersökas och tas bort.
– Isa har haft den där utväxten i tre år och som jag bedömer det har hon inte ont av den, men den sitter nog i vägen och hon slår i den ibland, berättar Björn Isensköld.
Han berättar att Isa regelbundet är med honom ute i skogen på jakt.
– Senast i går var vi ute och då kunde vi skjuta en hare, säger Björn Isensköld.
Kort innan Isa kommer in i behandlingsrummet har blandrasen Nelson somnat av de sprutor med lugnande och bedövande medel som han fått.
– Det är dags för Nelson att kastreras nu. Nu när vi är här med honom ska vi även få hjälp att klippa klorna, berättar hundägaren Johanna Högström.
En stund senare – efter undersökning och nödvändiga sprutor – lyfter Elna Eksell in Isa i operationsrummet där Per Eksell undersöker tumören ytterligare innan han börja operera.
– Exakt vad det är för tumör, det kan jag inte säga i dagsläget, men jag kommer att förklara för Isas ägare att vi kan skicka den på analys för att få veta. Det beslutet är dock upp till ägaren, säger Per Eksell.
Samtidigt som Isa opereras så tar Elna Eksell och sköterskan Emma Lindqvist emot katten Ted som ska på tandundersökning.
– Vi ska ta bort tandsten samt göra en bedömning om några tänder behöver tas bort på katten, berättar Emma Lindqvist.
Veterinärsbranschen är inte en bransch i kris.
– Generellt tror jag man törs säga att veterinärer har mycket att göra nu. Var vi fullbokade tidigare så är vi överbokade nu, säger Elna Eksell.
Hon och Emma Lindqvist tror den ökade efterfrågan på deras tjänster stavas coronapandemin.
– Coronan har dels gjort att många jobbar hemifrån nu. Det gör att de ser sina djur mera och kanske på ett annat sätt när det gäller vårdbehovet. Men sen har nog coronan isolerat oss en del och det har nog gjort att flera skaffat hundar och katter, funderar Emma Lindqvist.
I Örbyhus har man noterat ett markant ökat intresse av att skaffa husdjur.
– Vi har även märkt att flera börjar köpa hundar utan ordentliga dokument. Köper du en hund är det viktigt att den har ett pass och att den är vaccinerad mot rabies. Kommer den från ett annat land måste man ha ett införseltillstånd för hunden, berättar Elna Eksell.
En stund senare vaknar stövaren Isa till liv efter operationen. Vinglig och stapplig men ändå nöjd går hon framme till sin husse Björn Isensköld och sätter sig bredvid honom.
– Nu ska vi åka hem, säger husse till Isa.
En liten svansviftning kan skönjas innan Isa försiktigt går ut från veterinärsmottagningen.