Det är full fart på sylteriet i Månkarbo. I dag ska det kokas hjortron i två omgångar. Bären som kokas den här dagen har varit frysta och har nu tagits fram för att bli sylt. Varje år kokas 12 ton hjortron här i Månkarbo.
– Snart kommer det nyplockade bär, om ett par veckor ska det vara läge att börja plocka hjortronen, säger Per Sandström, vd för Syltkrukan, samtidigt som han rör om ordentligt i en stor kastrull.
Förutom hjortron har det kokats och gjorts havtornsmarmelad och slungats honung de senaste dagarna.
– På ett år kokar vi ungefär 50 ton bär här, berättar Per Sandström.
Enligt honom ser det ut att bli en bra bärsäsong.
– De rapporter som vi fått från Hälsingland, Dalarna och längre norrut säger att det blir en bra bärsäsong. Hjortronen har blommat och börjar knyta sig nu – det är ett bra tecken på att man snart kan plocka.
Även när det gäller blåbär och lingon, som är andra efterfrågade bär, pekar det mot en bra säsong.
– Vi har redan nu varit och kollat på några av våra plockställen och det blommar bra. När det gäller blåbären har de börjat mogna lite.
Förra året var det brist på bärplockare i Sverige. Något som även Syltkrukan kände av.
– Vi lyckades knyta upp en del bärplockare och till slut fick vi ihop den mängd bär vi räknat med. Läget i år är något bättre, men det är inte bra och det kommer att bli en utmaning att hitta bärplockare.
Fram till och med 2019 kom många thailändare till Sverige och plockade hjortron. Flera av dessa sålde sina hjortron till Syltkrukan.
– Coronapandemin har ställt till det en del. Karantänreglerna i Thailand innebär att du sitter i ett särskilt läger en tid där du får stå för alla kostnader för boende och mat själv. Den kostnaden ligger på upp mot 15 000 kronor. Det är mycket pengar och gör att färre personer kommer hit och plockar bär.
Han berättar också att en svensk jordgubbsodlare hörde av sig och undrade om han kunde låna ut personal med kort varsel.
– Visst, vi har goda kontakter, men inte så att vi har något överflöd av plockare så att vi kan låna ut 30 personer, säger han och fortsätter:
– Min thailändska fru känner många thailändare i Sverige som plockar bär som extraknäck. Vi har knutit upp en del av dem. Men vi kommer nog att få köpa in lite bär från grossister också för att få in den mängd med bär som vi räknar med att vi behöver.