– Vi vill säga upp den förhandlingsordning som finns och som säger att vi ska förhandla hyrorna med Hyresgästföreningen. Just nu undersöker vi alternativ, säger Roger Kjettselberg.
I december förra året var hyresförhandlingarna mellan Tierpsbyggen och Hyresgästföreningen för 2018 klara. Resultatet av förhandlingarna innebär en hyreshöjning på 0,8 procent. Konkret innebär det en hyreshöjning på 49 kronor för en lägenhet på 70 kvadratmeter.
– För 2018 har vi kostnader på åtta miljoner som vi ville ha täckning för i förhandlingarna. Vårt bud hade inneburit att vi fått täckning för hälften, nu slutade förhandlingen med att vi får täckning för cirka 800 000 kronor, säger Roger Kjettselberg.
Han använder ord som bortkastad tid och icke-fungerande förhandling när det gäller de årliga hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen.
– De fem, sex senaste åren har det varit på det här sättet. Vi har förklarat vår ståndpunkt och fått positiva signaler från Hyresgästföreningen i ett första läge. När vi sedan ska komma överens hamnar vi väldigt långt i från varandra och höjningen sluter på den nivån som det är i den senaste förhandlingen, säger Roger Kjettselberg.
Varför blir det så här?
– Jag har förståelse för att Hyresgästföreningen vill ha rimliga hyresnivåer. Det vill vi också, men vi vill ha täckning för våra kostnader. Som det är nu har vi inte möjlighet att genomföra allt det underhåll vi vill göra.
Om en hyresförhandling inte fungerar har parterna möjligheten att ta den till hyresmarknadskommittén för ett avgörande.
– Vi upplever att den inte fungerat och att besluten där landar på nivåer som är låga och inte tar hänsyn till de behov som finns när det gäller bland annat fastighetsunderhåll, förklarar Roger Kjettselberg.
Nu vill Tierpsbyggen slippa förhandla med Hyresgästföreningen om hyrorna i fortsättningen.
– Det finns flera sätt att lösa detta. Antingen gör vi en kollektiv hyreshöjning för alla våra hyresgäster eller så förhandlar vi direkt med varje hyresgäst om hyran. Ett tredje alternativ är att man delar upp vårt bestånd på 2 000 bostäder och förhandlar direkt med de boende i de olika områdena om hyran, säger Roger Kjettselberg.
Vid Tierpsbyggens styrelsemöte i februari ska ett beslut fattas hur man vill förhandla med hyresgästerna om hyrorna i framtiden.
UNT har sökt Hyresgästföreningen för en kommentar utan att lyckas.