Bonde söker regn
Lars Andersson, lantbrukare i Yttrö, Tierp, kan inte erinra sig när det regnade senast. Ty senaste nederbörden var snön som kom i påskas. Lite regn skulle därför inte skada alls nu.
Lars Andersson längtar efter regn. Foto: Nina Leijonhufvud
Foto:
Det är den bedömning många bönder och LRF-konsulter gör just nu. Lars Andersson gör som många uppländska bönder just nu, spanar upp mot skyn. Men där lyser bara en envis sol.
Hans höstvete ser bra ut, det har övervintrat bra och klarar sig.
- Vårvetet är kanske mer beroende av vatten. Men just nu har jag inget vårvete.
Med den förändrade prisbilden för spannmål kan det dock bli vårvete igen på hans ägor. Vatten behöver också hans 25 hektar gräsmattor som han odlar och säljer färdiga.
- Gräs klarar sig alltid men det ser inte bra ut när kunder kommer och skall köpa och mattorna är gråa. Då kanske de drar sig för att köpa. De tar sig förstås bättre om det blir regn nu.
Lantbruket gläds åt höjda spannmålspriser. Lars Andersson odlar också korn och där har priset höjts från 90 öre 2006 till 2,30 ett år senare. Men utan vatten blir det ingenting.
- Vårvetet ger lite bättre betalt än höstvetet, så därför behövs regn nu. Gärna en riktig rotblöta.
Men för bönder med djurbesättningar är de höjda spannmålspriserna dubbelt. Priserna på djurfoder går upp.
Lars Andersson har 210 hektar. De enda djur han har är strutsar. Och dem ser det inte ut att gå någon nöd på. Förutom vete och korn odlar han också oljeväxter.
- Oljeväxter är känsliga i början. Men det ser skapligt ut för dom.
För vallväxterna är det heller ingen kris ännu.
- Jag ser inget problem för dem just nu, säger Eva Blomdahl på LRF Konsult i Tierp. De har djupare rotsystem och det ser frodigt ut. För vårsådden är det känsligare. Nysått behöver alltid vatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!