Bolagen välkomnar nysatsning: "Vi vill växa i Tierp"

Hos Atlas Copco och MF Group välkomnas kommunens nysatsning på ett industritekniskt program på vuxenutbildningen på Högbergsskolan i Tierp. "För att kunna utvecklas och växa lokalt är detta viktigt".

Josef Jakobsson är en av de CNC-operatörer som arbetar på Atlas Copco. Här ser vi honom vid en av de datastyrda maskinerna vid tillverkningen av specialhylsor. Hos bolaget välkomnar man kommunens satsning på det industritekniska programmet på vuxenutbildningen på Högbergsskolan.

Josef Jakobsson är en av de CNC-operatörer som arbetar på Atlas Copco. Här ser vi honom vid en av de datastyrda maskinerna vid tillverkningen av specialhylsor. Hos bolaget välkomnar man kommunens satsning på det industritekniska programmet på vuxenutbildningen på Högbergsskolan.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2021-12-18 08:00

Det svaga intresset bland ungdomar har gjort att det industritekniska programmet lagts ned. Däremot görs en ordentlig satsning på en vuxenutbildning med tydliga lärlingsinslag på Högbergsskolan. 

De senaste åren har en handfull elever årligen tagits in på vuxenutbildningen. Till kommande höst ökas det då 20 stycken tas in. Fullt utvecklas ska 40 stycken åt gången tas in.

– För oss är lokal kompetensförsörjning viktigt om vi ska kunna växa i Tierp. Vi står nu inför pensionsavgångar som behöver ersättas här i Tierp. Så detta är välkommet, menar Mats Flood.

undefined
Mats Flood (till höger) berättar här om MF Group för Lars Ingeberg (näringslivschef i Tierps kommun), Viktoria Söderling (oppositionsråd S) och Sara Sjödal (kommunalråd C).

Han är en av ägarna till MF Group som tillverkar tekniska detaljer och verktyg i stål, hårdmetaller och kompositmaterial till maskin- medicin- och elektronikindustrin. Bolaget som omsatte 154 miljoner kronor (2020) har förutom i Tierp även verksamheter i Degerfors och Kina där 150 av de 200 anställda arbetar.

– Att vi väljer att etablera oss på andra håll än i Tierp handlar om möjligheterna att rekrytera tillräckligt med utbildad industripersonal. Det var en viktig orsak till att vi valde att satsa på produktionsverksamhet i Kina.

undefined
Hos Atlas Copco i Tierp arbetar cirka 500 personer.

Henrik Nyström, platschef på Atlas Copco i Tierp med cirka 500 anställda, förklarar att industriprogrammet varit bolagets viktigaste rekryteringskanal för att hitta personer med CNC-kompetens (hantering av datorstyrda maskiner som används i olika produktionsprocesser). 

Han förklarar också att bolaget även fortsättningsvis kommer att ha ett stort rekryteringsbehov av utbildade CNC-operatörer. Vidare konstaterar han när det gäller nedläggningen av programmet på Högbergsskolan:

undefined
Henrik Nyström är Atlas Copcos platschef i Tierp.

– Det är ett stort bakslag för oss.

Både Atlas Copco och MF Group välkomnar kommunens satsning på ett industritekniskt program på vuxenutbildningen på Högbergsskolan med inriktning mot svets och CNC-operatörer.

– Det är viktigt att kommunen förstår och ser behovet av ett industritekniskt program för att de industrier som finns här i Tierp blir kvar och kan utvecklas, säger Mats Flood och fortsätter:

– Vi kan bidra på olika sätt för att utbildningen ska bli bra och bland annat hjälpa till med praktikplatser och kunskap, men kommunen måste vara den som har huvudansvaret för utbildningen av våra medborgare.

undefined
Lars Ingeberg är näringslivschef i Tierps kommun.

Lars Ingeberg, näringslivschef i Tierps kommun, tror det svaga intresset bland unga stavas okunskap och att man inte har någon uppfattning vad man vill arbeta med när man gör gymnasievalet.

– Bilden som många har är att det är ett smutsigt och tungt att jobb. Så kanske det var, men i dag pratar vi snarare om ganska högteknologiska och kliniska arbetsmiljöer.

Han lyfter även fram Atlas Copcos öppet hus-verksamhet för att öka kunskapen kring industriyrket.

– Att arbeta som CNC-operatör är i dag ett tekniskt jobb, vi har datorstyrda maskiner, man jobbar i team och ansvarar för ett flöde. Utvecklingsmöjligheterna är många. Vårt Öppet hus är ett sätt att visa upp oss och för ett nära samarbete med skola och universitet ett annat. Viktigast av allt tror jag är vad våra medarbetare säger om oss. De är viktiga ambassadörer, säger Henrik Nyström.

undefined
Atlas Copco har många CNC-operatörer som arbetar med att hantera datorstyrda maskiner som används i olika produktionsprocesser.

Parallellt med samarbetet med Högbergsskolan samverkar Atlas Copco även med industritekniska utbildningen på Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo. Företaget har även ett eget traineeprogram dit personal med fullgjord gymnasieexamen kan söka om de vill byta yrke. 

Industriutbildningen

Till hösten 2022 kommer 20 elever att tas in på industriprogrammet på vuxenutbildningen på Högbergsskolan. 

Förutom ökad rekrytering har investeringar på en miljon kronor gjorts i nya maskiner. Dessutom har verkstadslokalerna byggts om och anpassats för ett ökat elevantal.

Målsättningen på sikt är att ha ett årligt intag på totalt 40 elever till de båda olika grenarna på vuxenutbildningen – CNC-operatörer och svets. 

Utbidlning är på 18 månader av vilka 6 månader är arbetsplatspraktik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!