Blomstrande premiär i Lövstabruk

Mycket trädgård samlades på en gång när det för första gången hölls Blomsterdag i Lövstabruk. Blomstrens dag firades av föreningar, privatpersoner och företag.

Blomstervandring i Lövstabruk.

Blomstervandring i Lövstabruk.

Foto: Christer Bergström

Tierp2012-06-03 18:59

Dagen blev ett gyllene tillfälle för många att visa upp sin verksamhet och visa att de finns. Det historiska arvet lyftes fram. Besökarna fick fördjupade kunskaper och kunde göra blomsterklipp.

– Det är inte så vanligt med sådana här blomsterdagar i Uppland där ett sådant här brett grepp tas inom området trädgård, säger Rose-Marie Tegebro som stod vid ett utställningsbord inne i orangeriet och sålde blommor och växter för Sällskapet Trädgårdsamatörerna, ett av de trädgårdssällskap som medverkade i blomsterdagen.

För många andra trädgårdsföreningar och trädgårdssällskap som exempelvis Tierps trädgårdsförening och Pelargonssällskapet var det också självklart att finnas på plats för att sälja och informera om växter.

Blomsterdagen innehöll en trädgårdsvandring där trädgårdsfreak trotsade regn och blåst. Trädgårdsmästaren Josephina Wesström som driver Lövstabruks Trädgårdsmästeri i det gamla växthuset byggt år 1735, guidade genom Lövstabruks park och trädgård.

Vi fick veta att trädgården i renässansstil har anor från 1690-talet. Trädgården moderniserades efter barockens principer i början av 1700-talet. Lövstabruk har under flera sekel setts som ett av Upplands förnämsta bruk och haft en trädgårdsanläggning med barockpark, orangeri och väl utbyggda allésystem.

– Trädgården är i olika delar. En lustgård, en köksgård och en trädgård med fruktträd. Humlen är troligen den växt från 1600-talet som fortfarande växer här. Träden; lindar, bokar, hängaskar och pilar är från 1700- och 1800-talen, många av de gamla almarna har fällts på grund av almsjukan. Barockparkens växter och buskar planterades på 1970-talet, berättar Josephina Wesström.

Själv tar hon vara på kulturarvet och återuppväcker traditionen med odling av kulturväxter i och kring det anrika drivhuset. Lövstapelargonian och Lövstadahlior är två exempel på hur hon tar till vara på kulturarvet. Hon attraheras av äldre sorters pelargoner och perenner.

I ambitionen att ta ett helhetsgrepp på ämnet trädgård i Lövstabruk höll senare på söndagen Josephina Wesström ett föredrag om Lövstabruks trädgårdshistoria och i herrgården visades temautställningen Carl de Geer, Strindberg och blommorna.

Arrangörer var Stiftelsen Leufsta & Lövstabruks Trädgårdsmästeri. Ett syfte med Blomsterdagen är att göra Lövstabruk till en mer välkänd trädgårdsort och väcka ett större intresse för Lövstabruk som resmål för människor med ett genuint trädgårdsintresse, inte minst för dem som samlar på kulturarvet i grön form.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!