Blomsterfest i Gudinge hamn

Blomsterflicka. För Mindra Hasselsten är helgen inte bara midsommar utan även 9-årskalas på söndag.

Blomsterflicka. För Mindra Hasselsten är helgen inte bara midsommar utan även 9-årskalas på söndag.

Foto: Anders Badner

Tierp2014-06-20 12:38

Morgonrapporterna talade om snålblåst läng kusten men hamnen med festplats i Gudinge är skyddad bakom skogskanten. Så midsommarfirarna som samlas med kaffekorgar och blomsterfång kan binda kransar och midsommarstång i behaglig sol.

Annette Thorell, som någon med uppskattning i rösten kallar Gudingemamman, är i centrum för festförberedelserna, ser till så att alla finner sig till rätta och får stången i ordning inför ringdansen som brukar gå i flera led.

– Vi ska ha både grodor och grisar, flera verser av var, säger hon och samråder med midsommarmusikanten inför dansen.

Runtom henne pågår kransbindning för fullt inför stångresningen, samtidigt som fler och fler firare anländer till fots och i lövade skrindor nerifrån byn och från närliggande boplatser.

– Vi är som ett eget folk, säger en av passagerarna som kliver av Conny Lindkvists traktorsläp. Han svarar för transporten från Ån eller Åmynningen, där de som skämtsamt kallar sig ett eget folk hör hemma.

Gudinge intresseförening står för midsommarfirandet och för åtskilliga andra sammankomster i hamnen under året. Föreningen firade 20 år i fjol och har sin grund i byns engagemang för badplatsen, som Tierps kommun tog sin hand från 1993. Byborna klev in i stället, bildade förening och sköter badet efter vaktschema. Samt ordnar både stora fester och små kalas.

– Vi har 119 familjer som medlemmar, säger Annette Thorell. Några är bofasta men de flesta är sommargäster.

Sedan fortsätter hon berätta om året i Gudinge, som föreningens del tar sin början med pampigt valborgsfirande med eld och fyrverkeri. Efter årets nästa höjdpunkt som är midsommardansen inleds kaffeträffar på somriga onsdagskvällar och med ett extra festligt kafferep på onsdagen i fruntimmersveckan.

– Då ska alla ta med fem-tio sorters kakor var som vi dukar upp.

Med en sotarfest för medlemmarna i juli och deltagande i årligen återkommande På tur i Hållnäs når sommarfesterna sitt slut.

– Till På tur i Hållnäs brukar vi göra mellan 300 och 500 strömmingsburgare och de går åt, säger Annette Thorell.

Finalen på Gudingeåret är höstens ljuskväll då vågbrytaren i hamnen fylls med marschaller och om vädret tillåter brukar några lyckliga få möjlighet att ta en båttur ut från hamnen.

– Då är det tjusigt. Kan det vara Pireus brukar vi skoja, säger Annette Thorell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om