Årets utställning Carl de Geer, Strindberg och blommorna har tema krukväxter, de flesta med rötter ända från 1800-talet.
Josephina Wesström Juhlin och Ulrika Borger Dåderman tar emot ett gäng stora palmer i krukor som ska placeras ut i herrgårdens olika rum.
– Det övre skiktet hade mycket palmer och andra exotiska blommor inomhus i slutet på 1800-talet. Folk i stugorna hade till exempel pelargoner och novemberkaktusar, berättar Josephina Wesström Juhlin. Hon driver trädgårdsmästeriet på Lövstabruk och har fullt upp med att förbereda inför utställningen som invigs på lördag.
På utställningen kommer besökarna att kunna ta del av de krukväxter som fanns kring sekelskiftet 1800/1900. Dels de som var specifika för Lövstabruk, dels de som var populära i stugorna
Carl de Geer var baron på Lövstabruks herrgård kring sekelskiftet 1800/1900. Strindberg syftar inte på August utan hans bror Olle som skötte trädgården på Lövstabruk kring sekelskiftet. Trädgårdsmästare Strindberg hade till uppgift att förse huset både med krukväxter och grönsaker.
– Han lyckades till och med driva upp sparris till jularna, det är imponerande säger Josephina Wesström Juhlin och fortsätter:
– Vi har också fått ta del av kopior på brev som skickades mellan bröderna Strindberg och sett att även August var odlingsintresserad.
Tidigare under våren gick Stiftelsen Leufsta ut med en efterlysning av äldre krukväxter från trakten och ett par privatpersoner har hört av sig för att låna ut sina växter.
– Vi har fått tips om en del roliga krukväxter som porslinsblommor av äldre slag och en Sankt Paula från Skärplinge med rötter i början på 1900-talet. Historian gör halva värdet, växterna blir en del av kulturarvet, säger Josephina Wesström Juhlin.
En hel del växter kommer även att lånas från Botaniska trädgården i Uppsala. Bland annat olika sorters pelargoner.
– Basen i utställningen kommer att vara en krukväxtförteckning från A till Ö, från hösten 1880. Vi har också bilder på hur de olika rummen såg ut med växter som vi utgår från, vi hoppas kunna återskapa ett rum precis som det var på bilden.
Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsledare på Stiftelsen Leufsta, berättar att utställningen invigs på lördag den 19 maj och att den kommer att visas vid guidade turer under sommaren.
– Förutom Lövstabruks trädgårdsmästare Josephina Wesström Juhlin, kommer landskapsarkitekten Klaus Stritzke att invigningstala. Vernissagen på lördag följs dessutom av en konsert med Barbara Hendricks, säger Ulrika Borger Dåderman.